“Evropo, preuzmi ulogu lidera (od SAD)”

0

Gorbačov: SAD još opijena pobedom u Hladnom ratu

"Moramo se vratiti na početak, odakle smo krenuli u gradnju novog sveta i Evrope", rekao je Gorbačov ruskoj novinskoj agenciji TAS.

 

Gorbačov je podsetio na njegov sastanak sa bivšim američkim predsednikom Džordžom Bušom starijim na Malti 23. decembra 1989. godine, kada su nakon višesedmičnih razgovora dvojica lidera prevazišli nesuglasice i proglasili okončanje hladnog rata.

 

Prema njegovim riječima, ima naznaka hladnog rata u nedavnom zahlađenju odnosa između Moskve i Vašingtona oko prijasajedinjenja Krima i krize u Ukrajini.

 

"Možemo i moramo obustaviti celi proces, kao što je učinjeno osamdesetih godina prošlog veka. Izabrali smo deeskalaciju radi ujedinjenja Nemačke. Tada je bilo mnogo teže nego sad pa zašto to ne bi uradili ponovo", zapitao je Gorbačov, koji smatra da je Bela kuća odgovorna za trenutne tenzije sa Kremljom.

 

"Amerikanci su odlučili da su oni pobedili u hladnom ratu i još su opijeni tim `trijumfom`. Ne želim ni da previše hvalim današnje ruske vlasti. Bilo je mnogo grešaka, ali današnja opasnost dolazi od američkog stava", upozorava Gorbačov.

 

Gorbačov dodaje da je Rusija prošla kroz težak period nakon raspada SSSR i da su to Amerikanci iskoristili, ali da se sada situacija promenila. On kaže da je dobro što ruski predsednik Vladimir Putin brine o bezbednosti, odbramenim potencijalima, razvoju novog naoružanja i modernizaciji vojske, jer je Rusija sada dobro naoružana i, u slučaju napada, može uzvratiti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here