Ratko Mladić izbačen iz sudnice!

0

Prekršio zabranu da glasno govori: Mladić

Mladić je udaljen iz sudnice tokom svedočenja Sime Bilbije, bivšeg glavnog lekara bolnice Glavnog štaba VRS-a, nakon što je predsedavajući sudija Alfons Orije pitao optuženog da li je glasno spomenuo prezime tužioca Zeca.

“Jesam rekao ‘Zec’, ali ima kod nas Zec prezime, pa sam pitao advokata da li je…”, odgovorio je Mladić, pre nego što ga je sudija Orie prekinuo.
“Ne daš mi da odgovorim, čoveče”, prokomentarisao je Mladić, kojem od ranije nije dozvoljeno da glasno govori u sudnici.

Sudija Orije potom je rekao da će Veće razmotriti koje posledice bi Mladić trebalo da snosi zbog kršenja zabrane, na šta je optuženi uzvratio:

“Pa, ti izigravaš i tužioca i sudiju”.

Predsedavajući sudija zatim je doneo odluku da Mladića udalji iz sudnice do kraja iskaza svedoka Bilbije.
“Ja imam pravo… Orije, samo ti izigravaj tužioca”, kazao je zatim Mladić.

Bilbija je opisao u svom iskazu evakuaciju ranjenika iz Srebrenice u aprilu 1993. u kojoj je, po Mladićevom naređenju, učestvovao. Precizirao je da je helikopterima UNPROFOR-a iz enklave bilo evakuisano oko 160 ranjenih, među kojima su bili i muslimanski borci.

Mladića je Bilbija nazvao “hrabrim i časnim oficirom”.

U unakrsnom ispitivanju, tužilac Zec je Bilbiji predočio da je VRS 1992. ofanzivom saterala hiljade Muslimana u srebreničku enklavu i da je mnoštvo ljudi živelo na ulici pod granatama, uz nestašicu osnovnih potrepština.

Bilbija je potvrdio da je znao za “borbena dejstva” oko Srebrenice i da je “načuo” o velikom broju izbeglica, u šta se uverio i tokom jednodnevnog boravka u enklavi. Lokalni doktor rekao je svedoku da mu “povremeno” nedostaje vode i medicinskog materijala, ali je Bilbija dodao da je srebrenički Dom zdravlja, koji je obišao, “ličio na bilo koji na srpskoj strani”.

Nakon što mu je tužilac Zec prikazao novinarski film o granatiranju Srebrenice tokom evakuacije ranjenih, pri čemu su ranjena dva kanadska vojnika i umro jedan mali dečak, Bilbija je prokomentarisao da snimak ne prikazuje dan kad je bio u Srebrenici.
Svedok je potvrdio i da je Mladiću u septembru 1996. poslao pismo podrške zbog “nedaća” koje su ga zadesile, ali je negirao da je pod tim podrazumevao optužnicu za ratne zločine.

Upitan od tužioca “da li i danas ima isti osećaj ljubavi i podrške generalu Mladiću”, Bilbija je odgovorio:

“Ja ovde i sedim zbog toga.”

 

U odbranu Mladića, na ovom ročištu je svedočio i njegov nekadašnji telohranitelj Žarko Cvijić, koji je optuženog nazvao “poštenim čovekom i oficirom, koji nije imao nikakve koristi od rata” i “izuzetno blagim čovekom oštre spoljašnosti”.

 

Suđenje Mladiću se nastavlja u utorak, 2. decembra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here