EPA/Olivier Hoslet

Sva pomoć u ukupnoj vrednosti od 691 miliona evra koju je Evropska komisija izdvojila za Palestinu, suspendovana je, izjavio je danas evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

”Kao najveći donator Palestinaca, Evropska komisija stavlja u razmatranje svoj puni razvojni portfelj, vredan 691 milion evra. Sva plaćanja su odmah obustavljena. Svi naredni projekti ponovo će biti razmotreni. Svi novi predloozi budžeta, uključujući i onaj za tekuću godinu, odloženi su do daljeg. Sveobuhvatna procena celog portfolija biće izvršena”, napisao je Varhelji na svom nalogu na mreži Iks.

On je naveo da su podsticaji na mržnju, nasilje i veličanje terora ”zatrovali previše umova”, i da je potrebna akcija ”odmah i sada”.

Ranije danas, portparol Ministarstva spoljnih poslova Nemačke saopštilo je da se privremeno obustavlja nemačka razvojna pomoć obećana Palestinskim teritorijama za ovu i sledeću godinu.

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg saopštio je da i ta zemlja privremeno obustavlja slanje pomoći Palestincima, u ukupnom iznosu od oko 19 miliona evra, zbog napada militantne grupe Hamas na Izrael.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here