EPA

Ambasadori zemlja članica EU 27 skinuli su Srbiju sa liste zemlja za koje je do sada važila preporuka za mogućnost putovanja preko spoljnih granica Šengena, na najmanje dve nedelje, objavio je Tanjug.

Srbija je, zajedno sa Crnom Gorom, skinuta sa liste Saveta EU zbog pogoršane epidemilološke situacije u zemlji.

Uklanjanje Srbije i Crne Gore sa spiska bezbednih zemalja predložila je u ponedeljak kasno uveče Nemačka, koja predsedava EU, a predlog je podržalo nekoliko zemalja, uključujući Francusku, Španiju i Holandiju, rekli su zvaničnici za Rojters.

Zvaničnici ranije su rekli da bi Srbiju i Crnu Goru trebalo ukloniti sa liste zbog širenja zaraze.

Mađarska je krajem prošle nedelje najavila da od sutra, 15. jula, uvodi dvonedeljni karantin za putnike iz Srbije koji ulaze na teritoriju te zemlje.

Države EU razmatrale su i uklanjanje Alžira i Maroka sa liste, ali takav predlog nije iznesen. Luksemburg i Kipar založili su se za uvrštavanje Ujedinjenih Arapskih Emirata na sigurnu listu, na osnovu podataka koje je predstavila Nikozija, ali su se druge zemlje usprotivile, kao i u slučaju istog predloga za Izrael, Libiju i Jordan.

Posle uklanjanja Srbiji i Crne Gore, na spisku će ostati 13 zemalja, i to Alžir, Australija, Kanada, Kina, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Evropske diplomate su za Rojters kazale da se uvrštavanje SAD na listu bezbednih zemalja nije čak ni razmatralo, s obzirom na nagli porast broja slučajeva zaraženosti koronavirusom.

Kada se radi o Kini, koja se nalazi na listi, putovanja za kineske državljane zavisiće od toga da li će Peking dozvoliti državljanima zemalja EU da putuju u tu zemlju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here