Evropski parlament podržao je upotrebu kanabisa u medicinske svrhe nakon rasprave o mogućim zloupotrebama medicinski opravdanih tretmana.

Poslanici pozivaju Evropsku komisiju i vlasti članica EU da definišu šta je medicinski kanabis, spreče zloupotrebe i obezbede finansijska sredstva u novom programu istraživanja terapijskih efekata kanabisa. Države u kojima je medicinski kanabis zakonit često imaju problema sa uslovima za pristup, propisivanjem i kupovinom tog proizvoda.

Neki evropski poslanici smatraju da bi sveobuhvatnom regulacijom lekova na bazi kanabisa bilo ograničeno crno tržište i garantovan kvalitet proizvoda. Takođe, tako bi bio ograničen i pristup maloletnika kanabisu, i omogućena pravna sigurnost i pristup pacijentima koji bi kanabis koristili u medicinske svrhe, sa posebnim merama opreza za mlađe osobe i trudnice, navedeno je u rezoluciji.

Evroposlanici smatraju da postoje zadovoljavajući dokazi prema kojima kanabis ima terapijske efekte u lečenju hroničnog bola kod odraslih, i da ublažava mučninu i povraćanje uzrokovane hemioterapijom, kao i simptome spazmičnosti kod pacijenata sa multiplom sklerozom i pospešuje rast kostiju.

Neki poslanici, koji su po profesiji lekari, upozoravaju da treba obratiti pažnju na dva ekstrema – mora se delovati protiv stereotipnih tvrdnji da je kanabis ilegalna i opasna droga, a s druge strane, treba paziti da pacijenti ne počnu da upotrebljavaju kanabis kad god ih nešto zaboli.

Komesar Evropske komisije za zaštitu potrošača Vera Jurova najavila je dalja istraživanja o terapijskim učincima kanabisa.

Kada je riječ o kanabisu i njegovom korišćenju, najliberalnije zemlje u EU su Holandija, Španija, Portugalija, Nemačka i Češka, napominju portali za političku analitiku.

Izvor:
Vestionline

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime