pixabay.com

Sud pravde Evropske unije naložio je Sloveniji da plati kaznu od 750.000 evra jer nije blagovremeno prenela u nacionalno zakonodavstvo izmene evropske direktive iz 2016. o tržištima finansijskih instrumenata i jer o tome nije obavestila Evropsku komisiju, pokazuje presuda objavljena danas.

Evropska komisija tužila je Sloveniju ovim povodom 2018. godine, kada su relevantne promene Direktive o tržištima finansijskih instrumenata (MIFID) stupile na snagu, prenosi agencija STA.

Izmene se odnose na zaštitu finansijskih instrumenata i imovine klijenata, što je, prema argumentima Komisije sumiranim u obrazloženju suda, važan deo sistema.

Države članice EU imale su rok do 3. jula 2017. godine da implementiraju direktivu MIFID u nacionalno zakonodavstvo i da o tome obaveste EK.

Budući da Komisija do tada nije dobila nikakve informacije iz Slovenije, izdala je upozorenje u septembru 2017. Tada je Slovenija odgovorila da se mere za transpoziciju pripremaju i da bi trebalo da budu usvojene do aprila 2018. godine.

Međutim, zvanična Ljubljana je u avgustu 2018. obavestila Komisiju da su u Sloveniji održani prevremeni izbori zatraživši razumevanje za kašnjenje, a u oktobru iste godine je EK ocenila da je Slovenija nije informisala o nacionalnim merama za prenos direktive i podnela tužbu Sudu pravde EU, predloživši paušalnu novčanu kaznu.

Slovenija je direktivu prenela u nacionalno zakonodavstvo u decembru 2018, i na tužbu EK odgovorila stavom da je predložena paušalna novčana kazna neopravdana i previsoka, tražeći od suda da odbaci tužbu.

Ipak, sud se priklonio Evropskoj komisiji i naložio Sloveniji da plati i sve sudske troškove, navodi STA.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime