pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kada je Ukrajina počela da koristi F-16, udari ovog borbenog aviona stavili rusku mornaricu na noge, čak i u istočnim delovima Crnog mora.

Ovo tvrdi Frederik Mertens. analitičar Centra za strateške studije u Hagu, za Njuzvik.

Ukrajinski agresivni udari dronovima i raketni napadi primorali su Ruse da prebace veliki deo svoje flote u Novorosijsk, lokaciju na Krimu.

Uprkos ovom potezu, jasno je da ruska mornarica oseća pritisak. Otišli ​​su korak dalje i proglasili razvoj pomorske baze u Očamčiri, gradu koji se nalazi u oblasti Abhazije koju su zauzeli Rusi u Gruziji.

Ovaj potez se smatra još jednim proračunatim pokušajem da se zaobiđu dalji napadi iz Ukrajine. Mertens je istakao značaj Očamčire objašnjavajući da je to “praktično najudaljenija luka koja je dostupna Rusiji na obali Crnog mora”.

On je takođe primetio da strateško povlačenje ruske Crnomorske flote naglašava efikasnost trenutnih vojnih kampanja Ukrajine i podvlači ogromnu pretnju koja se opaža od ulaska lovaca F-16 u ukrajinski arsenal.

Fokusirajući se na ogromnu pretnju od F-16, Mertens tvrdi da će oni verovatno predstavljati daleko veći izazov za Ruse u poređenju sa postojećim ukrajinskim naoružanjem.

Konkretno, mogućnosti protivbrodskih raketa harpun, koje se mogu rasporediti na F-16, čine scenario posebno zabrinjavajućim za Ruse.

On je dodao da je ruska Crnomorska flota na dosegu udara bilo gde duž Crnog mora, što je zapravo pretvara u “ukrajinsko igralište”.

1 COMMENT

  1. Koji lažov, pa Rusi imaju najbolje avione na svetu. F-16 ne može da im prismrdi. Treba prodati tu staru gvožđutiju, pa onda o tim krntijama raspredaju bajke. Kako od babe nikad nije postala devojka, tako ni F-16 ne stresiraju Ruse. Ako je neko stresiran to su glupaci uz EU koji tu gvožđuriju moraju da kupuju. Srećna Vam kupovina, prosledite odmah na otpad.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here