Farbanje jaja po receptu baka

0

Tako i naši zemljaci po celoj Švajcarskoj, koji nisu otišli za praznike u domovini, ofarbali na Veliki petak uskršnja jaja u svojim domovima.

 

 

Naš dopisnik je obišao familije Mitojević u Šenenverdu, Trajstarević u Frauenfeldu, Milićević u Herisauu i Florić u Nidervilu i prisustvovao svečanom činu farbanju jaja.

– Obično koristim stari način farbanja, i to kuvajući ljusku crnog luka, a za dekoraciju koristim zelene listove trava koje u to vreme ima napolje na poljani. Zelene listove prislonim na sveža jeja i onda svako jaje posebno zavežem u jedno parče najlonske čarape i tako ih kuvam dok ne dobije željenu boju. Posle kuvanja ih namažem malo sa zejtinom da dobiju sjajnu boju – kaže nešem dopisniku Slavica Mitojević rodom iz Jabukovca kod Negotina.

– Ofarbala sam stotinak uskršnjih jaja i po starom i po novom običaju i sa nalepnicama i zelenim listovima, ima ih svakojakih i u svim farbama. To sam naučila od moje majke Živadinke – veli Nadija Florić iz Nidervila.

– Od ranog jutra su naši unučići Danijel i Stefan došli kod nas da ofarbamo uskršnja jaja. Ja i žena Ljubinka ih učimo kako i zašto se farbaju jaja, šta je Veliki petak i zbog čega slavimo Uskrs, kako ne bi zaboravili naše običaje – kaže ponosni deda Živojin Jovanović.

I u familiji Trajstarević iz Frauenfelda su sestre Maja i Marijana uživale u farbanju jaja, a takođe je ofarbala i familija Milićević iz Herisaua, gde je mala Anina Milićević pomagala svojoj majci Tatjani i prijateljici Kosani.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here