Vesti
Najmlađi učenici najvredniji

Poslednji školski dan prvog tromesečja, đaci Srpske etničke škole “Vuk Stefanović Karadžić“ – Kizboro obeležili su tradicionalnim ukrašavanjem uskršnjih jaja.

Ove, kao i prethodnih godina, učenici su uživali da povodom najvećeg hrišćanskog praznika, Vaskrsa, šaraju jaja, prave čestitke i ispišu ih ćirilicom sa različitim porukama.

Čestitka za naše stare na engleskom

Na kraju su sa oduševljenjem učestvovali, u sad već tradicionalnoj trci nošenja kuvanih jaja u kašici.

Ali, pođimo redom.

Dragan Stojanović pokazuje kako se jaja šaraju

Prvi put ove godine, nakon odluke Školskog odbora, najznačajniji deo učeničkih aktivnosti se odnosio na pravljenje poklona za bake i deke, koji se nalaze u obližnjem staračkom domu.
Deca su pripremila vaskršnje čestitke, praveći ih i ispisujući u njima sadržaj sa lepim željama za predstojeći praznik.

Pravljenje čestitki

Paketići su sadržali ukrašena jaja i čarape.

– Kao što o bebama i deci roditelji vode računa, kupuju im poklone o praznicima i brinu o njima, tako ima i starih ljudi, čija deca ne mogu da brinu o njima, pa su smešteni u domovima za stara lica. Za velike hrišćanske praznike, kao što je Uskrs, je jedna od prilika kad treba da se setimo starijih, nemoćnih, i da im pokažemo našim malim, simboličnim paketićima, da ih nismo zaboravili, da pripadaju našoj, srpskoj zajednici ovde u Australiji, i da im čestitamo veliki praznik Vaskrs prigodnim čestitkama – rekla je Nada Miljanić, direktorka škole poslednjeg radnog dana u Srpskoj školi.

Poklon paketići za najstarije u domu

Inače, ukrašavanje jaja je, kao i svake godine, bila velika dečija radost.
Novi đaci, kojima je ovo prva godina u Srpskoj školi su imali prilike da od Dragana Stanojevića nauče kako se jaja šaraju na tradicionalan način voskom.

Ukrašena jaja kao poklon dragim osobama

Stanojević je đacima pokazao i kako jaja mogu da se ukrase posebnim flomasterima, što je za decu bio znak da se i ona okušaju u ovoj tehnici.

– Iako je raspust u engleskim školama već počeo u četvrtak, i mnogo su već krenuli na odmori, iznenadili smo se brojem dece, njihovih roditelja, i rodbine koja je u subotu došla da učestvuje u tradicionalnom šaranju uskršnjih jaja – priča nam direktorka škole.

Tople čarape za hladne dane

Subotnji školski dana je, prema njenim rečima, protekao izuzetno lepo.

– Svi su uživali, jedni su ukrašavali jaja, drugi su pravili čestitke, treći ih ispisivali, četvrti su slagali mozaik na temu vaskrsa koji je veroučiteljica Mirjana Kuljanin pripremila za đake – kaže za “Vesti“ direktorka škole.

Spremni za trku sa uskršnjim jajima

Bez pomoći roditelja ova lepa tradicija ne bi bila potpuna. Roditelji su, kao i svake godine, pomagali deci, i sami ukrašavajući jaja. Bila je to prilika i da se rodbina uz kafu druži i porazgovara.

VAŽNA JE POBEDA: Mia i Marko

– Kako je ove godine bilo loše vreme i vlažno, rešili smo da takmičenje u nošenju kuvanih jaja u kašici organizujemo u samoj sali crkveno-školske opštine Sveti arhiđakon Stefan Kizboro. Svi su bili takmičarski raspoloženi, tako da su na kraju svi pobedili i kao nagradu dobili su bombone – kroz osmeh nam priča Nada Miljanić.

Tako su učiteljice na veseo način rastali od đaka na dve nedelje, koliko traje jesenji raspust za učenike u Viktoriji. Prvi radni dan je subota, 30. april. Do tada, srećni Vaskršnji praznici!

Ukrašena jaja, mala umetnička dela

Briga i ljubav za stare

Direktorka Nada Miljanić je u subotu, 8. aprila, predala poklone Staračkom domu TLC u Nobl Parku, gde su smešteni i stariji građani srpskog porekla.

Službenici Staračkog doma TLC u Nobl Parku primili su paketiće

– Ovo je još jedan način kako da decu učimo hrišćanskom milosrđu i brizi za nemoćne. Dok su pravili čestitke deca su bila divna, donosila su nam i pokazivala i pitala a li to možemo da poklonimo jednoj baki, a drugi su želeli da njihova čestitka ode nekom deci. Roditelji su bili oduševljeni i predlažu da ovo bude samo početak ovakvih akcija pomoći onima kojima je u našoj zajednici najpotrebnija – naglasila je naša sagovornica.

 

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here