Youtube/Radio Slobodna Evropa
Račak, januara 1999. godine

Nove optužnice i međunarodne poternice protiv Srba koji su učestvovali u policijskoj akciji u Račku, kosovsko pravosuđe može da “stavi mačku o rep”.

Ovako je za “Vesti” priča Danica Marinković, nekadašnji istražni sudija iz Prištine koja je te 1999. godine vodila ceo slučaj, a zatim o svemu iscrpno govorila na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haškom tribunalu.

– Da je Hag, posebno tužilaštvo, moglo da iskoristi ijednu činjenicu iz tog događaja, ono ne bi povuklo ovu tačku iz optužnice i Miloševiću, ali i svim drugim optuženima. A to što danas Albanci tvrde da imaju 60-ak svedoka, mogu da ih nađu još 600, ali nijedan sud na svetu im neće poverovati – priča u jednom dahu Marinković.

Odlično se seća svedočenja u Hagu kad je uspela da raskrinka tvrdnje o ratnom zločinu i ubistvu 45 civila.

– Tog 14. i 15. januara izvedena je antiteroristička akcija u kojoj razbijena grupa terorista, pripadnika OVK. Uostalom, ti isti teroristi su pucali i na nas kad smo izašli na uviđaj. U Hagu sam uspela da dokažem da se čak polovina od navodno ubijenih Albanaca od strane srpske policije uopšte nije nalazila u džamiji u koju su sva tela prebačena nakon sukoba policije i OVK – ističe Marinković.

Nikola Šainović, u to ratno vreme bio je potpredsednik savezne vlade, zbog čega je završio u Haškom tribunalu. Optužen je i za Račak, međutim, u njegovoj presudi nema ni slova o tom događaju, mada je to bio direktni povod za agresiju NATO-a na SRJ marta 1999. godine.

– U Haškom tribunalu je dokazano da je u Račku došlo do sukoba srpskih snaga bezbednosti i oružanih pobunjenika. Uostalom, na groblju u ovom mestu, svi nastradali se vode kao heroji OVK. To je potvrdio i jedan od komandanata OVK kome je pripadala ta grupa. On je posvedočio da su posle preuzimanja kontrole MUP Srbije nad selom, pripadnici OVK već sledećeg dana izvršili novi napad. O tome da je najveći broj ubijenih zapravo učestvovao u borbi pokazali su i izveštaji više međunarodnih forenzičkih istraga, uključujući i američke eksperte. Da li je u tom sukobu stradao i neki civil, za Haški tribunal je bilo od sekundarnog značaja, jer su oni bili kolateralne žrtve – navodi Šainović.

Prema njegovim rečima, podizanje optužnica za ovaj događaj 24 godine kasnije je novo podgrevanje tenzija i izazivanje straha kod Srba kako bi ih po svaku cenu proterali iz južne srpske pokrajine.

– Nove, lažne optužnice za cilj imaju i “bacanje prašine” ne samo albanskom, već i svetskom javnom mnjenju, jer je u toku suđenje Hašimu Tačiju. Treba pokazati kako su Tači i ta kompanija potpuno nevini optuženi, a da su krivci na drugoj strani, među Srbima kako na Kosovu, tako i u centralnoj Srbiji – ocenjuje Šainović i dodaje da raspisivanje međunarodnih poternica suštinski neće mnogo toga promeniti.

– Kosovo nije član interpola i ovakve poternice se otuda ne sprovode odmah, ali svakako da ljudima sa tog spiska neće biti prijatno da negde putuju jer uvek postoji mogućnost da će ih negde privesti – kaže Šainović.

Alibi za agresiju

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da nema dodatnih informacija o poternicama koje je tužilaštvo tzv. Kosova raspisalo za 18 Srba, jer odnosi sa Prištinom ne spadaju u spoljnopolitičke odnose. Dačić je istovremeno ocenio da se događaj u Račku 1999. godine od početka zloupotrebljava kao alibi i izgovor za agresiju na tadašnju Jugoslaviju i da se sad samo nastavlja ta zloupotreba.

Saslušavala i Kurtija

Danica Marinković otkriva da je Aljbin Kurti bio “njen klijent” aprila 1999.

– Kao desna ruka Adema Demaćija direktno je učestvovao u organizaciji studenata, sprovođenju njihove obuke za buduće terorističke akcije po gradovima na Kosovu. Osuđen je na 15 godina zbog udruživanja radi neprijateljske aktivnosti, ali je pušten posle 5. oktobra 2000. u grupi u kojoj su bila i braća Mazreku. Odlično pamtim taj njegov pogled pun mržnje dok sam ga saslušavala. Kad sam ga pitala za osnovne podatke rekao mi je da je državljanin republike Kosovo. Rekla sam mu da drugačije stoji u njegovoj ličnoj karti, ali je on samo odmahnuo rukom i rekao da se on oseća kao državljanin republike Kosovo koja će uskoro da se pripoji Albaniji. Evo, i danas, 24 godine kasnije, misli to isto – otkriva Danica Marinković.

Vokerove laži davno raskrinkane

General Vladimir Lazarević je na konstataciju da Vilijem Voker najavljuje knjigu o Račku, dao jasan odgovor.

“Pošto je njegova laž definitivno dokazana i osuđena od strane svih, stručne i međunarodne javnosti, bilo bi najpoštenije, makar i da se ne kaje za ona zla i zločine koje je učinio, da prizna da je prevario međunarodnu zajednicu i svet.”