Farsa u sudnici, Karadžić u ćeliji

0

Prazna stolica za optuženog: Sudnica Haškog tribunala

Uvodnom rečju tužilaštva juče je u Haškom tribunalu i zvanično počelo suđenje predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću mada se ni on ni bilo ko iz njegovog tima za odbranu nisu pojavili u sudnici.
 

Štrajk glađu nije rešenje

Karadžićev pravni zastupnik Piter Robinson kaže da je ideja Haškog tribunala da mu se nametne branilac loša, ali i da neće preporučiti svom klijentu da se upusti u štrajk glađu kako bi ostvario svoja prava.
– Karadžić je vrlo sposoban da sam sebe zastupa. On jedino traži da mu se pruži adekvatno vreme za pripremu. Bilo bi bolje da mu se to vreme i pruži. Ne želim da govorim o mogućnosti da se on upusti u štrajk glađu jer je to opcija koju bismo svi želeli da se izbegne. U svakom slučaju, mislim da takav potez ne bi bio prikladan – kazao je Robinson.

Predsedavajući Sudskog veće O Gon Kvon objasnio je da je sa svojim kolegama odlučio da ovo suđenje može da se nastavi i bez prisustva okrivljenog.
 

– Usmeno i pismeno molili smo i zahtevali od Karadžića da se pojavi u sudnici, ali je on to odbio mada je svestan šta to odbijanje znači. Otuda je Sudsko veće odlučilo da suđenje može da se nastavi i pored činjenice da u sudnici nema ni optuženog ili nekog od njegovih saradnika – kazao je sudija Kvon i dao Karadžiću još jedan rok, do sledećeg ponedeljka kada bi tužilaštvo trebalo da završi sa uvodnom rečju.
 

– Ukoliko Karadžić i tada ne promeni svoju odluku, mi možemo da odlučimo da se ovaj proces nastavi bez njega, ali i da mu se nametne branilac po službenoj dužnosti – kazao je predsedavajući.
 

Međutim, pre nego što je tužilaštvo započelo uvodnu reč, njihov predstavnik je podsetio Sudsko veće da je na sličan način počelo i suđenje Vojislavu Šešelju koje je zatim poništeno.


(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 28.10.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here