Švajcarski teniser Rodžer Federer, prema Forbsu, najplaćeniji je teniser četrnaestu godinu zaredom, sa 93,4 miliona dolara od nagrada, angažovanja i naknada za nastup u 12 meseci do 1. juna i u pitanju je najduži niz godina u svetu tenisa.

Njegov portfelj sponzora nema premca u sportu, a samo desetak partnera mu zajedno plaća više od 60 miliona dolara godišnje, što je puno ispred ostalih globalnih sportskih ikona poput Tajgera Vudsa, Le Brona Džejmsa i Kristijana Ronalda.

Razlog za Federerov dugogodišnji opstanak na vrhu su njegovi slem naslovi koji traju 15 godina, ali i fanovi tenisa koji mnogo troše na opremu, odeću, automobile, satove i finansijske usluge, prenosi portal Investitor.me. Globalna priroda sporta takođe omogućava da najjaci brendovi koriste sportiste za svoj marketing širom sveta.

Federer je ovog meseca napunio 38 godina , ali japanski brend odeće Uniqlo kladi se na 300 miliona dolara da ce teniser nastaviti da utiče na fanove i dugo nakon što “okači svoj reket o klin”.

Nakon dve decenije saradnje s Najkom, Federer je prošle godine potpisao takode desetogodišnji ugovor s Uniqlom od kojeg će dobijati novac bez obzira da li igra ili ne. U narednim mesecima se očekuje da Federer preuzme kontrolu nad svojim RF logotipom, koji je ostao kod kompanije Najk nakon isteka sponzorskog ugovora, a što će mu takođe doneti dodatni novac.

Federer zajedno s Novakom Đokovićem i Rafaelom Nadalom igra na US Openu kao tri favorita za osvajanje naslova i odlazak kući s rekordnih 3,85 miliona dolara koje će pripasti pobedniku.

Dominacija na terenu ovog trija stvorila je ukupno 373 miliona dolara kroz nagrade, što su praktično svetlosne godine u odnosu na konkurenciju.

Od sponzora njih trojica su tokom karijere uspela da zarade 1,2 milijarde dolara.

Izvor:
Vestionline, Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here