pixabay.com

​Američki tehnološki gigant Fejsbuk planira promenu imena naredne nedelje, piše tehnološki portal “Verdž”.

Portal, pozivajući se na neimenovane izvore, navodi da direktor Fejsbuka Mark Zakerberg planira da o promeni imena kompanije razgovara 28. oktobra na godišnjoj konferenciji “Konekt”, ali bi to moglo biti učinjeno i ranije.

Iz Fejsbuka je saopšteno da ne komentarišu “glasine ili spekulacije”.

Vest o promeni imena objavljena je u vreme kada se kompanija suočava sa sve jačom kontrolom vlasti SAD zbog svog načina poslovanja.

Analitičari navode da će promena imena Fejsbuka omogućiti da bolje kontroliše grupacije koje su pod njegovim okriljem, poput Instagrama, Votsapa, Okulusa i drugih.

Portal ističe da nije neuobičajeno da velike firme iz Silikonske doline menjaju svoje ime u nameri da prošire svoje usluge.

Gugl je oformio “Alfabet” kao holding kompaniju 2015. godine kako bi se proširio izvan svog poslovanja u oblasti pretrage i reklame, i nadzire rad brojnih firmi od vozila sa samostalnim upravljanjem i zdravstvene tehnologije do obezbeđenja interneta u udaljenim regionima.

Promena brenda ili imena, takođe će se odraziti i na pažnju koju Fejsbuk obraća na gradnju takozvanog metaverzuma, što je “virtuelni svet u kojem ljudi mogu da koriste razne uređaje za kretanje i komunikaciju”.

Fejsbuk je imao velika ulaganja u virtuelnu realnost i proširenu realnost i namerava da poveže skoro tri milijarde korisnika putem nekoliko uređaja i aplikacija.

U izveštaju “Verdža” navodi se da bi novo ime kompanije moglo biti povezano sa horizontom jer je Fejsbuk nedavno promenio ime svoje platforme za igrice “Horizont” u “Svetovi horizonta”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here