Foto: Tanjug/AP
Maks Ferštapen

Maks Ferštapen pobedio je Luisa Hamiltona u neverovatnoj završnici trke u Abu Dabiju i tako osvojio titulu šampiona sveta u Formuli 1. 

Od samog starta trke viđeno je mnogo drame na stazi, Hamilton je izbio na prvo mesto isped Maksa Ferštapena. Holanđanin je odmah pokušao da uzvrati i pretekne Britanca. U tome je uspeo u istom krugu, ali je Hamilton “ispravio” krivinu posle kontakta sa Ferštapenom i nastavio pravo a samim tim i zadržao prvu poziciju. O ovom incidentu, direkcija trke je iznela mišljenje da nema kazne, i da se trka normalno nastavi.

Ferštapen je nastavio poteru za Hamiltonom, ali je i posle odlaska u boks izgubio dosta vremena. Ispostavilo se da je njegov klupski kolega Serhio Perez bio pravi “džoker”. Tako je ostao na prvom mestu, a iza njega je, posle zamene guma, ostao Luis Hamilton. Upravo je Perez bio taj koji je “zadržao” Britanca, i oduzeo mu nekoliko sekundi u borbi u kojoj je viđeno nekoliko uzastopnih preticanja. To je bilo dovoljno da se Ferštapen približi, zaobiđe Pereza, koji ga je propustio, i nastavio iza Hamiltona.

Do kraja Holanđanin je u više navrata pokušavao da zamenom guma dođe do prednosti, ali mu to nije pošlo za rukom.

Kada se sve činilo gotovim, desila se drama jer je u 54. krugu Latifi napravio veliku grešku, zakucao se u zid, pa je na stazu izašlo vozilo bezbednosti.

Do poslednjeg kruga vozilo bezbednosti je bilo na stazi, a onda je direkcija trke odlučila da se bezbednosno vozilo povuče i da se dozvoli trka između Hamiltona i Ferštapena. Holanđanin je iskoristio svoje nove meke gume i zauzeo prvo mesto ispred Hamiltona, te postao šampion Formule 1.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here