EPA-EFE

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan izrazio je zabrinutost da bi izraelsko kontinuirano posedovanje nuklearnog oružja moglo pojačati trku u nuklearnom naoružanju, što bi dovelo do nepovoljne situacije u regionu i svetu.

– Trenutno izraelsko posedovanje nuklearnog oružja, zajedno sa neuspešnom denuklearizacijom regiona, eskaliraće trku u nuklearnom naoružanju, što će dovesti do povećane nuklearizacije u regionu. Ovo nije povoljna situacija ni za region ni za svet –  rekao je Fidan u intervjuu za Al Džaziru.

On je kazao da je izraelsko posedovanje nuklearnog oružja bila poznata, ali nepriznata tajna dugi niz godina, činjenica koje su svi svesni, ali je niko nije priznao, prenela je Anadolija.

– Vidimo da je Izrael razvio svoju nuklearnu sposobnost time što nije postao strana Ugovora o neširenju nuklearnog oružja, a takođe, znamo da je dobio značajnu podršku SAD i Evrope u tom pogledu. Dakle, ovo nije tajna – naveo je Fidan.

Šef turske diplomatije je istakao potrebu potpune denuklearizacije regiona ili drugih zemalja kako bi se preduzele mere za jačanje njihove sigurnosti, istakavši hitnost pronalaženja rešenja za ključno strateško pitanje.

Naglašavajući značajan napredak postignut tokom Arapsko-islamskog vanrednog samita održanog u Rijadu prošle sedmice, Fidan je rekao da je to bila prekretnica u podsticanju saradnje i solidarnosti među muslimanskim zemljama.

– Muslimanske zemlje trenutno su ujedinjene u akcionu grupu koju čine Turska, Indonezija, Nigerija, Jordan, Egipat, Katar i Saudijska Arabija. Predstavnici bi trebalo da započnu diplomatske napore u raznim glavnim gradovima počevši od sledeće sedmice – podvukao je Fidan.

On je ponovio da Turska ne priznaje Hamas kao terorističku organizaciju.

– Naš predsednik je, takođe, izjavio, ja to ponavljam, ne priznajemo Hamas kao terorističku organizaciju – rekao je Fidan.

Prema njegovim rečima, Hamas je stranka koja deluje unutar palestinskog državnog sistema.

– Mi smo država koja priznaje državu Palestinu, a zajedno sa nama priznaje je gotovo 140 zemalja. Stoga ne klasifikujemo stranke koje deluju unutar bilo koje države kao ‘terorističke organizacije ili ne’. Hamas je realnost Palestine, to je pokret koji je nastao u uslovima okupacije. Mislimo da kada se okupacija eliminiše i Palestina normalizuje, organizacije poput Hamasa će se vratiti normalnom životu – rekao je Fidan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here