Posle sve glasnijih najava o formiranju Superlige Evrope u kojoj bi učestvovali najbogatiji i najkvalitetniji klubovi reagovala je i FIFA zajedničkim saopštenjem sa šest konfederacija, AFC, CAF, Concacaf, CONMEBOL, OFC and UEFA.

Naime, FIFA i njene kontinentalne konfederacije su postigle sporazum – nikakve evropske Superlige neće biti ako se oni pitaju. U suprotnom, svi koji bi učestvovali u novom zatvorenom takmičenju trpeli bi posledice.

– Još jednom želimo da istaknemo da takvo takmičenje neće biti priznato od strane FIFA ili bilo koje kontinentalne konfederacije. Bilo koji klub ili fudbaler koji će nastupiti u takvoj ligi snosiće posledice i neće moći da učestvuje u takmičenjima u organizaciji FIFA ili kontinentalnih konfederacija.

– Bilo koji klub ili igrač koji bi bio deo takvog takmičenja kao posledicu bi imao dane bi mogao da učestvuje u bilo kom takmičenju organizovanom od strane FIFA ili njenih pripadajućih konfederacija – stoji u saopštenju.

To znači da u slučaju postojanja nekakve evropske Superlige, svi fudbaleri koji učestvuju u tom takmičenju ne bi mogli nikada da zaigraju za svoje reprezentacije na Svetskom prvenstvu ili kontinentalnim takmičenjima, dok bi svi ti klubovi bili izbačeni iz kontinentalnih klupskih takmičenja, dakle Lige šampiona, Lige Evrope i Lige konfederacija.

U saopštenju se naglašava i da statuti FIFA kao i njenih konfederacija navode da sva takmičenja moraju da budu priznata od strane njihovih odgovarajućih tela na odgovorajućem nivou, od strane FIFA na globalnom, i od strane konfederacija na kontinentalnom nivou.

– U svetlu toga, konfederacije prepoznaju FIFA Svetsko klupsko prvenstvo u svom trenutnom i novom formatu, kao jedino globalno klupsko takmičenje, dok FIFA prepoznaje klupska takmičenja organizovana od strane konfederacija kao jedina klupska kontinentalna takmičenja – navodi se u saopštenju.

FIFA podseća da osnovu fudbalskih struktura “čine univerzalni principi sportskih zasluga, solidarnosti, promocija u više rangove i ispadanja u niže, na osnovu kojih je fudbal ostvario globalne uspehe”.

S druge strane FIFA nije ta koja plaća fudbalere već najbogatiji svetski klubovi i jasno je da zagovarači Superlige Evrope, među kojima su Real, Barselona, Mančester junajted, Juventus i ostali evropski superklubovi, neće lako odustati od ambicioznog projekta na osnuju svoju zatvorenu ligu.

Stoga može lako da se desi da na nekom od narednih Svetskih prvenstava u fudbalu ne gledamo najbolje fudbalere sveta, već samo one koji će ostati van evropske Superlige. Bio bi to početak kraja reprezentativnog fudbala kakvog poznajemo.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime