Filharmonija svira za izradu (ukradene) Tesline biste

0

Daće deo prihoda od koncerta za izradu nove bronzane biste Nikole Tesle, koja je ukradena iz Srpskog kulurnog vrta u Klivlendu
 

Iz Srpskog kulurnog vrta u Klivlendu, u državi Ohajo, krajem avgusta ukradena je bista Nikole Tesle. Da granitni pijedestal ne ostane lišen Teslinog lika, pomoći će Beogradska filhramonija koja 7. oktobra prvi put nastupa u Severans holu u Klivlendu.

 

Kako je navedeno u saopštenju, Filharmonija je u okviru turneje po SAD ponudila Srpskom kulturnom vrtu deo prihoda za izradu nove bronzane biste, tako što će od svake prodate karte pokloniti po pet dolara.

 

"Ako napunimo dvoranu Severans hola, koja ima 1.844 mesta, bićemo veoma blizu potrebnog iznosa", izjavio je Aleks Mačaski, počasni konzul Srbije iz Klivlenda, osnivač Srpskog kulurnog vrta. Procenjena cena izrade i postavljanja biste je između 4.000 i 5.000 dolara.

 

Beogradska filharmonija je još ranije obećala podršku Srpskom kulurnom vrtu koji planira da se proširi dodavanjem novih statua znamenitih Srba.

 

Bista Nikole Tesle je bila prvo umetničko delo u tom vrtu, otvorenom oktobra 2008. godine u okviru lanca sličnih vrtova u Klivlendu.

 

Pod rukovodstvom šefa-dirigenta Muhaja Tanga, Beogradska filharmonija će nastupati u Klivledu nakon koncerta u Čikagu, kojim započinje turneju po SAD. Koncerti se nastavljaju u Vašingtonu, 8. oktobra i u njujorškom Karnegi holu, 9. oktobra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here