Naklonom pozdravili vladiku

0

Slavski obred: Vladika Sergije i domaćin slave Slaviša Marinković 

 

Lep topli dan prosto je mamio ljude iz kuća i mnogi su iz raznih krajeva Nemačke došli na prvu liturgiju mladog vladike, koji će narednih decenija voditi svoj narod u Nemačkoj i sa njim deliti mnoge dobre stvari, graditi nove hramove i savlađivati nove duhovne izazove. Dočekali su ga pored sveštenika domaćina Božovića, protojerej Baktijarević, protonamesnici Škorić, Tijanić, Turkić, Marković, Vujasinović, jereji Gatarić i Kolundžić, a mladi članovi KUD-a Dunav iz Hohenajma obučeni u srpske nošnje napravili su špalir i sa velikim oduševljenjem, poštovanjem i naklonom pozdravili vladiku kao i brojni vernici pred hramom.

Prva liturgija održana je u velelepnoj i do detalja uređenoj grčkoj crkvi čiji donji nivo koriste Srbi za svoje molitve i službe. Ovo bogosluženje pored brojnih vernika u pravom smislu reči ukrasila su mnoga dečica uzrasta do dve godine, što samo pokazuje želju i volju njihovih roditelja, baka i deka da neguju svoju veru.

Svečanu liturgiju divnim pojanjem upotpunili su članovi crkvenog hora Sveti Vasilije Ostroški iz Frankfurta koji su sa balkona u višeglasju doprineli da ova služba vladike Sergeja ostane svima u sećanju. Čestitajući slavu, episkop Sergije je poručio prisutnima da se potrude da budu sveti i da zadobiju svetost od Boga i život večni. On je prerezao slavski kolač ovogodišnjih domaćina porodice Marinković, Slaviše Zorice i njihove dece. Kumovi naredne slave su Pajko i Jelica Spasojević iz Rideshajma.

 

Učenicima koji su pošli u školu očitana je molitva za početak škole, a mnogu decu je vladika i pričestio. Posle celivanja i blagosiljanja vernika, za prisutne su članovi Crkvenog odbora spremili bogat ručak, a potom su vladika i sveštenici otišli u donji nivo crkve gde se održavaju naše liturgije.

 

Kao što je već napomenuto u jučerašnjem izdanju "Vesti", došli su vernici sa raznih strana Nemačke, a najviše ih je bilo iz Vizbadena, Majnca i Štutgarta koji su došli i zbog protojereja Božovića sa kojim su prethodnih deset godina delili mnoge lepe i teške trenutke. Sutra u "Vestima" reportaža o slavi u Štutgartu na kojoj je vladika Sergije takođe služio.
 

Priložena ikona

Hadži Tučev Aleksandra Nina priložila je crkvi u Vizbadenu slavsku celivajuću ikonu Sabor srpskih svetitelja za svoje zdravlje i zdravlje svojih roditelja Nade Tučev i Hadži Pere Tučeva. To je druga ikona koju je Aleksandra priložila crkvi, prvu je priložila davne 1996. crkvi u Štutgartu. Ikonu je u hram je doneo otac Hadži Pera Tučev.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here