MN Press
Srpski vaterpolista Filip Filipović

Filip Filipović (34) nedavno je na svečanosti FINA u Abu Dabiju proglašen za najboljeg vaterpolistu sveta u godini na izmaku, što je treće takvo priznanje za rođenog Beograđanina. Zasluženo da zasluženije biti ne može, budući da je doskorašnji kapiten nacionalnog tima Srbije tokom pune dve decenije u seniorskoj karijeri osvojio toliko medalja i pehara, što na klupskom, što na reprezentativnom planu, da bi mu za njihovo skladištenje verovatno bio potreban bar trosoban stan. Učtiv, domaćinski vaspitan i nadasve do srži profesionalan momak, stasao u voždovačkom naselju Banjica, u 2021. vodio je “delfine” do zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju, te se na jedini način oprostio od kapice s ocilima, kao besmrtni šampion!

To je Filipu bilo drugo zlato s najvećeg takmičenja na planeti, isto toliko puta je pokoravao i Svetsko prvenstvo, dok je čak šest puta bio najbolji u Evropi. Ukupno je sa ta tri takmičenja od 2003. do prethodnog leta osvojio čak 16 medalja, a računajući i Svetsku ligu, Svetski kup i Mediteranske igre, pobedničkih postolja bilo je 33, od čega najviših nestvarnih 25 puta. Filipović je za Srbiju, čiji je drugi najbolji strelac, postigao 679 golova u 382 utakmice.

Da će biti autentični sportski junak i istinski uzor mlađim naraštajima, Filip je najavio u proleće 2001, kada je s nepunih 14 godina debitovao za seniorski tim Partizana. Čudo od deteta preko noći izraslo je u muškarca i vođu, čiji se autoritet ne dovodi u pitanje. Međutim, ovo nije puka priča o brojkama i nabrajanju sportskih uspeha asa Olimpijakosa i čoveku koji je obeležio bezmalo 20 godina srpskog sporta, već i o uzornom ocu, suprugu, humanisti i prijatelju. Filip je od 2010. u braku sa Sanjom (devojačko Hanušić), svojevremeno odličnom odbojkašicom. Mitrovčanka je zarad stvaranja porodice okončala obećavajuću karijeru tokom koje je igrala za Srem, Crvenu zvezdu, francuski Miluz i italijanski San Vito. Imaju osmogodišnjeg Vuka, koji često prati tatu na velikim takmičenjima i ćerku Unu, koja je rođena krajem januara ove godine.

Filip je jedan od onih tihih i diskretnih, nenametljivih heroja. Aktivan je u brojnim humanitarnim akcijama, premda o svom doprinosu retko želi da govori. I poglavar SPC je odao priznanje slavnom asu. Naime, patrijarh Porfirije je po po saznanju da su Filip Filipović i Dejan Savić proglašeni za najboljeg igrača i vaterpolo trenera u 2021, na svom Instagram nalogu napisao da su najbolji svih vremena. Reče patrijarh da su bez premca u sportu, jer su najbolji muževi, očevi, prijatelji.

Ko zna šta bi se desilo da je Filip kao dečak ostao tvrdoglav u ideji da trenira košarku. Bolje reći, ko zna da li bismo videli sve one silne medalje i slavlja ispod balkona Narodne skupštine da se njegova majka Gospava nije do te mere naljutila da je odbila da nedelju dana reč progovori sa naslednikom. Srećom, levoruki bombarder se opredelio za loptanje u bazenu, te izrastao u verovatno najvećeg vaterpolistu ikada.