FILIPOVIĆ

0

Prezime Filipović je patronimičko, od imena nekog pretka, Filipa (grčki Filipos – ljubitelj konja).

A. Urošević, u monografiji o Kosovu, beleži Filipoviće isključivo kao koloniste posle Prvog svetskog rata, ali navodi da se lično ime Filip, kao stanovnika sela Slivove, prvi put nalazi u Gračaničkoj povelji iz 14. veka.

 

Autor "Novobrdske Krive Reke" navodi toponime Filipovac za njivu i potok u ataru sela Jasenovik kod Novog Brda. U samoj Srbiji, i na Kosovu, ima više grana Filipovića sa različitim slavama. U centralnim delovima Srbije, kao u belici, Filipovići su doseljeni iz vranjske Pčinje (slave Aranđelovdan i Đurđevdan.

J. Erdeljanović beleži Filipoviće u "Staroj Crnoj Gori" kao Ćekliće, iseljene u Valjevsku Tamnavu, u Strmnu Goru, sa slavom Sv. Ilija. Iselili su se još u 17. i 18. veku. V. i A. i Miljanići, u knjizi "Prezimena u Crnoj Gori", navode da Filipovića ima iz Nikšićke župe u selima Jugovići i Bastas.

 

U "Riječkoj nahiji" A. Jovićevića, Filipovići su zabeleženi u Dobrskom selu, kao "nikoljštaci" doseljeni iz Ceklina. Odavde su se prema spomenutom izvoru odseljavali u Liku, Albaniju i na Cetinje.

 

B E S P L A T N O

Istražite svoje poreklo

 

Poštovani posetioci sajta,

 

Ako želite da saznate odakle i otkad potiču koreni vaše porodice i kako je nastalo vaše prezime, “Vesti“ će vam to omogućiti – dovoljno je samo da pišete na našu e-mail adresu – redakcija@vesti-online.com

 

Osim osnovnih podataka o sebi – ime, prezime i adresa, potrebno je da navedete što više vama poznatih činjenica o svojoj porodici i zavičaju: OBAVEZNO odakle potiču vaši preci i koja vam je krsna slava, a zatim, ako je moguće, i u kojim krajevima su živeli i žive delovi vaše šire familije, da li su menjali prezime i kada. Možete tražiti podatke samo o jednom prezimenu – vašem sadašnjem ili, za žene, devojačkom.

 

Obilje podataka vam garantuje i sadržajnu priču o vašim korenima. Odgovore će vam davati naši saradnici mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić, stručnjaci za etnologiju i etimologiju.

 

Molimo Vas da imate strpljenja, jer našim saradnicima treba vremena da istraže vaše poreklo. Podaci do kojih oni dođu biće odmah postavljeni na odgovarajuće stranice na portalu.

 

Isti autor u monografiji "Zeta i Lješko Polje" navodi da je u vreme nakon Prvog svetskog rata Filipovića bilo u Donjoj Zeti, u Golubovcima koji su se doselili iz Bjelopavlića a slave Krstovdan i Filipovića-Dragišića od šire familije Balabana, poreklom iz Pipera koji slave Aranđelovdan.

 

U "Plavsko-gusinjskoj oblasti", još iza Prvog svetskog rata bilo je, i možda još ima, poislamljenih Filipovića u Gornjoj Ržanici. U Boki, S. Nakićenović je zabeležio porodicu Filipini u Perastu (izumrli), poreklom iz Stare Srbije. I u Stolivu su Filipovići nepoznatog porekla, a sa slavom Sv. Ilija.

Prema M. Radeki, u "Karlovačkom vladičanstvu", kod Srba su zabeleženi Filipovići/Pilipovići, sa slavama Đurđevdan i Nikoljdan, a ima ih i katolika.

R. Grujić u "Plemenskom rječniku ličko-krbavske županije" kaže da su Filipovići na početku Prvog svetskog rata živeli u Gorem Pazarištu, a Pilipovići u naseljima Boričevac, Doljane, Gornji Lapac, Klanac i Pazarište.

 

Stj. Pavičić ("Naselja i stanovništvo u Lici") navodi da su Filipovići u Pazarištu prisutni od druge polovine 17. veka. U "Leksiku prezimena SR Hrvatske" (iz 1976), Filipovići su zabeleženi u 71 opštini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here