Nakon uspešne distribucije u Francuskoj i Španiji, film “Teret” Ognjena Glavonića započeo je bioskopsku distribuciju u Americi u petak 30. avgusta, saopštili su iz Filmskog centra Srbije.

Premijera je održana u njujorškom Linkoln centru, gde će film nedelju dana biti prikazivan u pet termina dnevno.

Linkoln centar je organizator prestižnih manifestacija kao što su Njujorški filmski festival i New Directors/New Films.

“Teret” su u Njujorku predstavili producent filma Stefan Ivančić i direktorka fotografije Tatjana Krstevski.

Od 6. septembra, “Teret” će se naći i na repertoaru bioskopa u Čikagu, San Hozeu i Santa Feu.

Reakcije američke kritike su izuzetno pozitivne te je na listi filmova koji ove nedelje ulaze u bioskopsku distribuciju portala “Rotten Tomatoes” “Teret” trenutno jedini film sa stopostotnim pozitivnim prikazima, prenosi Tanjug.

U Njujork Tajmsu film je izdvojen je kao “izbor kritičara” ove sedmice.

Odlične kritike, kako prenosi Tanjug, pojavile su se i u nekim od najrelevantnijih časopisa za film i kulturu kao što su Film Comment, Artforum, sajtovima RogerEbert.com, NPR, The Wrap, A.V. Club…

Zanimljivo je da je većina američkih kritičara istakla da “Teret” oštro kritikuje NATO bombardovanje Srbije, kao i da je to film koji na jedinstven način prikazuje i poziva na odgovornost, ali i razumevanje života i ponašanja običnih ljudi u Srbiji, te nudi novi, kompleksniji pogled na ratove u bivšoj Jugoslaviji.

Uticajni portal “Roger Ebert” ocenio je film sa četiri od četiri zvezdice, uz zaključak da se radi “očaravajućem debitantskom filmu” i “jednom od najboljih filmova ove godine”.

Glen Keli, kolumnista “Njujork Tajmsa” je rekao da „film čija je radnja smeštena u Jugoslaviju uništenu nasiljem postavlja snažna pitanja o ličnoj odgovornosti”.

“Film “Teret” , sa jezgrovitim ali suptilnim scenarijem, skladišti dubine ispod svoje na prvi pogled minimalističke površine, kompleksnosti koje se otkrivaju i oživljavaju u usputnim dijalozima, pogledima i potentnim detaljima.” piše Imogen Sara Smit u Film Comment-u.

“Iz užasa rađa se refleksija, a ovaj izvanredni film svedoči o tome da prošlost ne mora uvek biti samo prolog, čak i kada se istorija ponavlja tako često.” kaže Kristofer L. Rid sa sajta Film Festival Today.

Podsećamo, “Teret” je jedan od šest prijavljenih kandidata za izbor srpskog predstavnika za nagradu Oskar.

“Teret” je imao svetsku premijeru na Kanskom festivalu 2018. godine, nakon čega je prikazan na preko 80 međunarodnih festivala, osvojivši 25 nagrada, među kojima su i one za najbolji film na Festivalu Autorskog Filma u Beogradu, Zagreb Film Festivalu, nagrada za najboljeg reditelja na festivalu u Marakešu, kao i Srce Sarajeva za najboljeg glumca koje je dobio Leon Lučev.

Film prati priču Vlade vozača kamiona u toku NATO bombardovanja Srbije 1999. godine. Dok prolazi kroz nepoznate predele okružen posledicama rata, Vlada ne zna i ne želi da zna šta je to što prevozi, ali taj tovar vremenom postaje njegov teret.

Pored Leona Lučeva u sporednim ulogama se pojavljuju i Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović, Igor Benčina i Ivan Lučev.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here