Z. Mirković
Ponovo pokazali veliko srce: Članovi Fokusa

Članovi udruženja Fokus iz Beča, koji su do sada ogranizovali brojne humanitarne akcije i kroz njih prikupili značajnu pomoć onima kojima je bila najpotrebnija, ponovo su u humanoj misiji.

Ovog puta, Fokus je pokrenuo akciju prikupljanja sredstava za malog Vukana Vidojevića, kojem je dijagnostikovan genetski poremećaj – nebalansirani hromozomski rearanžman – sindrom distalne trizomije 10q, i prvi je takav slučaj u Srbiji.

U pitanju je izuzetno redak, ali veoma dobro istražen genetski poremećaj, a zabeleženo je svega 40 slučajeva u svetu, nažalost sa velikom stopom mortaliteta. Organizacija Budi human pokrenula je akciju pomoći za malog Vukana”, a u udruženju Fokus nisu želeli da sede skrštenih ruku, pa su se pridružili i organizovali svoju akciju, kako bi svi, koliko mogu, pomogli Vukanu u njegovoj borbi.

– Naši članovi su prodavali svoja književna dela, rukotvorine i skupljali priloge. Akcija nije završena nastavlja se u restoranu Brand u 17. okrugu (Wattgasse 73), a svako ko želi, može da uplati sredstva na već postojeći račun organizacije Budi human. Humanost je jedna od osnovnih odlika dobrog čoveka, koji neguje prave ljudske vrednosti. Živimo u vremenu otuđenja i potrebno nam je više nego ikad da mislimo o drugima i pomažemo koliko možemo – kaže Vesna Jovanović Klinger, predsednica Fokusa.

Nataša Pavković, članica udruženja zadužena za humanitarni rad podseća da je ovaj segment jedan od najvažnijih u Fokusu

– Prošle godine u vreme pandemije naši članovi su pokazali da imaju veliko srce i priložili sredstva za pomoć maloj Aniki Manić, oboleloj od spinalne mišićne atrofije. Mi smo u 2019. godini prikupili sredstva za pomoć tri ugrožene porodice na Kosovu i Metohiji, zatim pomogli Osnovnu školu “Branko Radičević” iz Černice, u opštini Gnjilane na KiM.

Organizovali smo i humanitarni koncert za studenta invalida u okviru Srpskih dana kulture. Za restauraciju hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Beču izdvojili smo sredstva od dečje pozorišne predstave “Pipikine avanture”, u izvođenju glumice Jelice Brestovac. Udruženje Fokus nastavlja humanitarni rad, jer naše malo, nekome može biti mnogo – istakla je Nataša Pavković.

Akcija se nastavlja: Vesna Jovanović Klinger

Mali junak se bori

Mali Vukan, rođen je 8. juna prošle godine u Beogradu, na rođenju je dobio ocenu 9, ali je veoma retku dijagnozu dobio sa dva meseca. Deca sa ovim sindromom kasno prohodaju ili ne prohodaju uopšte, progovore, ili ne progovore nikada, a prate ih i drugi zdravstveni problemi.

Vukan se od rođenja leči u Beogradu, redovno ide na fizikalne tretmane i posećuje Kliniku za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju, ali napredak je spor. Za dalji napredak neophodni su mu specijalistički pregledi, dijagnostika, kontrole, fizikalni, defektološki i logopedski tretmani, razne terapije, ortopedska pomagala, tretmani matičnim ćelijama u Turskoj.