Folklor je samo igra

0

Pričali o nezabeleženom incidentu na folklorijadama, koji se dogodio nedavno na Saveznoj smotri srpskog folklora u Gepingenu
 

Radi se o do sada nezabeleženom incidentu na folklorijadama, koji se dogodio nedavno na Saveznoj smotri srpskog folklora u Gepingenu, kada je N. S. (puno ime i prezime poznati redakciji), član folklornog ansambla Republika Srpska iz Štutgarta, posle završetka zvaničnog dela programa, a nezadovoljan plasmanom svog ansambla fizički nasrnuo na člana žirija Zvezdana Đurića. Obezbeđenje dvorane je, na sreću, odmah reagovalo i savladalo izgrednika koji se s leđa zaskočio Đurića.

 

Uvod u to bila je nemila scena koja se dogodila prilikom dodele pehara, kad je članica ansambla Republika Srpska D. K. (puno ime poznato redakciji) uzela mikrofon u ruke i kazala "da je strašno nezadovoljna načinom žiriranja i da je njen ansambl oštećen". Kad

Ograđujemo se od incidenta: Vlado Spasojević

je sišla sa bine pala je u nesvest, a oko nje su se sjatili učesnici priredbe i njeni prijatelji.

 

Za to vreme na bini se odigravala tuča i napad na Zvezdana Đurića, a otac onesveštene devojke je po sali tražio Đurića "da ga kolje jer njegovo dete zbog žiriranja pada u nesvest". Njegove reči jasno je čuo i izveštač "Vesti" na pomenutoj priredbi.

 

Obračun i na Fejsbuku

To, međutim, još nije kraj. Obračun se iz dvorane u Gepingenu, preselio na društvene mreže, a najdalje je otišao jedan od članova kluba Dunav iz Hohajma, koji je u komentaru na Fejsbuku salvama uvreda "počastio" devojku koja se onesvestila na Smotri.

Sve to bili su više nego krupni razlozi da se članovi Saveza sastanu u Frankfurtu popričaju i o neprijatnim scenama i pojavama, te kako da se u budućnosti spreče.

 

– Ono što je N. S. uradio je akt pojedinca i mi kao klub s tim nemamo ništa. Mi smo mlado društvo i još tražimo svoje mesto. Moram da kažem da smo osvojenom srebrnom plaketom u Gepingenu veoma zadovoljni – kategorično je na skupu izjavio Vlado Spasojević, predsednik kluba Republika Srpska iz Štutgarta.

 

Sve je stvar dogovora: Mića Ćetković (stoji)
 

 

Slično je reagovao i Krsto Prtljaga, predsednik Dunava, koji je osudio uvrede iznete putem društvenih mreža.

 

Mnogi učesnici u diskusiji imali su primedbe na rad "večitog žirija" Zvezdana Đurića, ističući da je on "žiriranje na smotrama pretvorio u profesiju od koje živi" i da bi tu trebalo nešto menjati. Danijel Tadić iz Raštata saglasio se s promenom žirija, ali upozorio da će i s novim žirijem vrlo brzo biti primedbi i nezadovoljnih.

 

Sprečiti bahate pojednice

– Sam osećaj da vam je ugrožena bezbednost nije nimalo prijatna. Međutim, tu se postavlja više pitanja: ako odustanem od žiriranja i ako odustanu i ostali, kome će pretiti da li će biti smotri? Mislim da je folklor u Nemačkoj na visokom umetničkom nivou i ne sme se dozvoliti da bahato ponašanje pojedinaca poništi očuvanje kulturnih i tradicionalnih vrednosti Srba u Nemačkoj, to je najvažnije – rekao je za "Vesti" Zvezdan Đurić, koji nije bio na sastanku u Frankfurtu.

 

– Pronaći članove žirija postao je težak problem. Pravilnik Smotre nalaže da član žirija ne može biti i koreograf igre koju ocenjuje. Time smo većinu koreografa automatski isključili kao moguće članove žirija i taj će problem biti prisutan i na Evropskoj smotri u Banjaluci – kazao je Milorad Jancer, član uprave Saveza.
Mića Ćetković se založio sa smirivanje tenzija i najavio da će se članovi žirija za naredni ciklus takmičenja birati glasanjem svih članova Saveza.

 

Sigurnost je najvažnija

– Ono što se desilo u Gepingenu više je nego ozbiljan problem jer se radi o sigiurnosti naše dece. Kako da objasnim nekom od roditelja koji su mi poverili svoje dete da je recimo povređeno u tuči koja se desila na priredbi gde su ga poslali da igra i zabavi sa vršnjacima – upitao je na sastanku, u veoma emotivnmom tonu Mića Mitrović, predsednik KUD Kolo iz Frankfurta

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here