Vesti
IGRE KOSOVSKOG POMORAVLJA: Srpski festival u Sidneju

Članovi Folklornog ansambla Oplenac iz Adelajda ove nedelje su bili u izuzetnoj gužvi. Sve pripreme za predstojeći Festival narodnih igara pod nazivom “Folklor je život“ privodile su se kraju.

Zato i ne čudi kada smo pitali umetničkog direktor Oplenca, Aleksandar Branković, šta očekuju za subotu, 29. april, da se nasmejao i odgovorio: “Subota će biti vrlo zauzeta!“

– Dolaze nam tri grupe iz Melburna, Folklorne grupe: Šumadija iz Kizboroa, Avala iz Grinzboroa i Morava iz Sent Albansa. Zatim, dolazi nam u goste jedna grupa iz Sidneja – iz crkve Svetog Save u Elanori, kao i jedna grčka grupa iz Adelajda. Uz naših osam grupa biće to celo popodne i veče posvećeno folkloru – priča Branković za “Vesti“.

Premijerno izvođenje “Igre iz Crne Trave“ Oplenca u Sidneju

Sve se odigrava u velikoj sali Sveti Sava pri istoimenom srpskom hramu. Kako domaćini kažu: “Naša vrata će biti otvorena od 17 sati za sve vas koji želite da uživate u srpskom folkloru, igri, pesmi, muzici, nošnji, mladosti…“

TOKOM GOSTOVANJA U SIDNEJU: Deo izvođačkog ansambla Oplenac iz Adelajda

– Planirano je da program traje tri, tri i po sata. Počinjemo u 17.30. Od 20.30 imamo večernji program sa dva srpska di džeja, tako da posle festivala imamo parti. Očekujemo 200 gostiju, i još toliko naših članova, kao i sve ostale sugrađane i goste koji žele da dođu – veselo će naš sagovornik uz napomenu, da očekuje da će ceo Festival biti poprilično zanimljiv.

SRPSKA LEPOTA U SIDNEJU: Natalija Vukša i Tiana Ranić u nošnji Kosova i Metohije

Kao i svake godine i ove godine je Oplenac počeo godinu Božićnim koncertom i započeo godinu novom temom. Za ovu godinu tema je srpska kruna.

– Već deset godina sam u ovoj zajednici i svake godine biramo osnovnu temu za tu godinu. Prethodne godine to je bila otadžbina, pre toga porodica, Srbija… Ove godine je to kruna. Pošto pravimo godišnji kalendar onda svaki taj kalendar je inspirisan osnovnom temom, a slikaju se svi članovi Oplenca. Zatim i sav marketing i scenografija imaju za moto krunu, dok je sam naziv festivala ove godine: „Folklor je život“. Do ovog naziva smo došli iz raznoraznih konteksta, što iz priče naših članova, što iz mog ličnog iskustva, tako da uvek dajemo i određeni sentimentalni, lični pečat našim koncertima – priča sagovornik “Vesti“.

Svi su dobrodošli na novi Festival Oplenca “Folklor je život“

Inače, članovi izvođačko ansambla Oplenac samo što su se vratili sa Srpskog festivala iz Sidneja, pa je ovo bila prilika da pitamo Brankovića i za utiske sa ovog Festivala.

– Super je bilo. Doduše, promena mesta Festivala je donela i za nas, koji smo tamo često, određene novine. Ove godine pozornica je bila nešto manja i nije bila pokrivena, a u subotu je pljuštala kiša, tako da je bilo izvesnih tehničkih problema, kako sa igranjem, tako i sa održavanjem festivala. Ali, je zato u nedelju svanuo vedar, divan dan, i to tokom celog dana. Sve grupe su bile super, svi su se lepo predstavili. Oplenac je igrao dve koreografije, tako da baš je bilo lepo – kaže Branković.

Koncert pevačkih grupa Oplenca u Adelajdu

Izvođački ansambl Oplenca je odigrao Igre iz Kosovskog Pomoravlja, i premijerno Igre iz Crne Trave.

– Tako da je baš bilo lepo. Inače, išao izvođački ansambl iz Oplenca i svi su se zaista lepo družili. Sem toga, oni su svi punoletni, tako da su nakon festivala uživali u after partiju, tako da im je to ostalo u zaista lepoj uspomeni. Sem toga, ja sam kao njihov koreograf, i umetnički rukovodilac izuzetno ponosan na ovu grupu, koja je preživela i koronu, i dalje se trudi, tako da sam ubeđen da zaista ima nade za našu omladinu – ubedljivo će naš sagovornik.

Mladi veterani na koncertu 31. marta 2023. u Adelajdu

Upravo je novi Festival u Adelajdu “Folklor je život“ posvećen omladini, i za omladinu, pa smo sigurni da će svi uživati u sjajnim izvođenjima svih folklornih grupa i ove godine.

“Korjeni“ u čast Srba iz Like

Na Festivalu “Folklor je život“ predstaviće se sve grupe Oplenca, osim pevačkih.

Razlog je jednostavan: muška i ženska pevačka grupa, koje vodi Ana Nedeljković-Branković, imali su 31. marta zaseban, celovečernji koncert.

– Sve se dešavalo u staroj banci u centru Adelajda, gde naš čovek, Mića Ilić, drži restoran “Volt91“. On je bio naš domaćin, a i after parti je održan u njegovom restoranu – kaže Ana.

Ana Nedeljković-Branković

Koncert je održan u holu banke, koja je fantastično akustična, sa starom arhitekturom.

– Bilo je lepo, autentično veče. Program je trajao sat i po u dva dela, a izvedeno je 17 pesama. Učestvovala je muška i ženska grupa pevača Oplenca, njih dvadeset.

Koncert „Korjeni“ bio je posvećen Lici, odnosno Srbima iz Like, kao i ličkom načinu pevanja i igranja.

Ovogodišnji simbol je kruna

– Napravili smo lep osvrt na to gde su Srbi nekada živeli u Hrvatskoj i bavili se tradicionalnom narodnom nošnjom, igrom i pesmom. Predstavili smo običaje iz Like – Vučari, koje smo prošle godine igrali u Sidneju.

Inspirativno veče

Koncert ličkih pesama je bio rasprodat, a preko 200 ljudi je uživalo u izvođenju.

– Bila je to prilika da upoznamo i neke naše, nove zemljake, koji se ne pojavljuju tako često u zajednici, i mlade ljude. Baš je bilo zanimljivo i inspirativno i za nas, i za publiku – ocenjuje koncert Aleksandar Branković.  

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here