MISIJA: Predstavnici Srba u Briselu

Delegacija Austrijskog saveza srpskog folklora (ASSF), uz pojedine predstavnike srpske zajednice u Austriji, na poziv austrijskih poslanika Progresivne alijanse socijalista i demokrata (S&D frakcije) u Evropskom parlamentu (EP), na čijem je čelu Andreas Šider, boravi u dvodnevnoj poseti Briselu.

U okviru programa delegacija ASSF posetiće Kuću evropske istorije, predstavništvo grada Beča i imaće priliku da razmeni mišljenja sa predstavnicima Socijaldemokratske partije Austrije u EP.

– Srbi u Austriji i austrijski državljani srpskog porekla daju ogroman doprinos privredi i razvoju ove zemlje. Poseta EP je prilika da se upoznamo i bolje razumemo mehanizme po kojima EU funkcioniše. Najveći broj Srba u Austriji živi u Beču, gde se nalazi i najviše klubova i organizacija koji čuvaju i bave se srpskom tradicijom i kulturom. Vrlo je važno da razgovaramo sa relevantnim predstavnicima svih političkih struktura, kako u Beču tako i u Austriji, i na nivou EU. Naša je odgovornost da neprestano radimo na očuvanju i negovanju srpske tradicije, kulture i jezika i da naše stavove prenosimo austrijskoj javnosti i donosiocima političkih odluka – kaže Aleksandar Stanković, predsednik ASSF.

SARADNJA: Andreas Šrider i Aleksandar Stanković

On kaže da su pripadnici srpske dijaspore u Austriji ambasadori zemlje iz koje potiču.

– Ovakve posete su prilika da na dostojan način predstavimo Srbiju. U razgovoru sa našim domaćinima u EU predstaviću interese koji se tiču srpske zajednice u Austriji – naglasio je Stanković.

Inače, Šider je prednjačio u optuživanju vlasti Srbije za izborne nepravilnosti i jedan je od inicijatora rezolucije EP protiv Srbije.

Prvi poziv

U saopštenju ASSF se tvrdi da su prvi put u istoriji EP austrijski poslanici jedne od dve najznačajnije frakcije pozvali predstavnike srpskih organizacija u posetu Briselu. To je, dodaje se, snažan signal poštovanja i pokazatelj da su Srbi u Austriji i te kako dobro integrisani i pozitivno prihvaćeni.