„Folksvagenu“ opao profit za 82 odsto

0

Ukupna prodaja koncerna "Folksvagen" smanjena je u tom periodu 9,7 odsto, na 77,2 milijarde evra, prenose svetske agencije.

 

Kompanija, koja je postigla dogovor o preuzimanju "Poršeovih" automobilskih operacija, povećala je prognozu prodaje vozila za 2009. godinu, zahvaljujući vladinom programu za podsticanje tražnje i "bumu" na kineskom tržistu u prethodnihetiri meseca.

Prodaja automobila, sportsko-terenskih vozila i kombija povećana je u septembru za 12 odsto. "Folksvagen" sada očekuje da će prodaja približno dostići podatke iz 2008. godine, kada je isporučeno rekordnih 6,23 miliona automobila i kamiona. U avgustu je prognozirano da će isporuke pasti pet procenata.

Prodaja "Folksvagena" i njegovih filijala u Kini je za devet meseci ove godine porasla za 37 odsto zahvaljujući stimulativnim merama vlade u Pekingu, dok je prodaja robnih marki "golf" i "polo" prošlog meseca porasla 23 odsto.

Filijala "Audi" smanjila je prodaju za devet meseci za 7,5 procenata, ali je taj pad nadoknađen dobitkom na kineskom tržištu, gde su isporuke porasle 20 odsto.

Predsednik uprave "Folksvagen" Martin Vinterkorn je početkom oktobra izjavio da će 2010. "biti vrlo teška godina" i predvideo da se globalno auto-tržište neće vratiti na predrecesioni nivo pre 2013. godine.

Šef prodaje "Dajmlerove" filijale "Marcedes-Benc" Joakim Šmit smatra da će nemačko tržište automobila, najveće u Evropi, iduće godine pasti na oko 2,7 miliona vozila, sa procenjenih 3,7 miliona komada u 2009.

Cilj "Folksvagena" je da do kraja ove godine kupi 49,9 procenata akcija u "Poršeovim" poslovima izrade automobila za 3,9 milijardi evra, što je nešto više nego što je dogovoreno u avgustu, kada su dve kompanije izašle sa planovima udruživanja.

Uprava "Folksvagena" će početkom decembra zatražiti prodaju svojih oko 135 miliona akcija u narednih pet godina kako bi povećala fond za kupovinu deonica "Poršea".

 

Dogovor sa "Poršeom" postignut je pošto je dug kompanije u Štutgartu, čuvene po izradi sportskog modela "porše 911", utrostručen na više od 10 milijardi evra posle propalog pokušaja kompanije da preuzme "Folksvagen".

"Porše" još drži 53 odsto akcija "Folksvagena".

Dve nemačke kompanije u avgustu su postigle dogovor o detaljima spajanja do 2011. godine. "Folksvagen" je prvobitno nameravao da kupi udeo od 42 odsto u "Poršeu" do kraja ove godine, za oko 3,3 milijarde evra. "Porše" će, pošto se čitava transakcija okonča, postati deseta automobilska marka koja posluje u sastavu "Folksvagena", zajedno sa "Audijem", "Seatom" i "Škodom".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here