Tanjug/AP
Predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da će ”braniti demokratiju od onih koji su pokušali da je unište”, nakon što je ranije danas najavila da namerava da se kandiduje za drugi mandat na toj funkciji, pošto je za to dobila podršku svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

– Najvažnija stvar je demokratija, vladavina prava koju branimo i zajednički mir – rekla je Fon der Lajen, dodajući da njena predizborna kampanja teži da ”jasno stavi do znanja” ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i strankama krajnje desnice u Evropi da im ”evropska demokratija stoji na putu”, prenosi Rojters.

Ona je ocenila da oni žele da unište Evropu, i da je zbog toga važno da ”ljudi pomognu da se Evropa očuva”.

Fon der Lajen (65), inače bivša nemačka ministarka odbrane, nameru da bude na čelu EK još pet godina objavila je na sastanku rukovodstva CDU u Berlinu.

Mesto predsednika Evropska komisije mora da bude popunjeno posle evropskih izbora u junu ove godine, a pravilo je da se za tu funkciju imenuje kandidat iz evropske političke grupacije koja je najbolje plasirana na izborima za Evropski parlament.

Ukoliko bude izabrana, ona bi drugi mandat na čelu EK započela u vreme kada se Evropa fokusira na to kako da ojača svoju bezbednost, imajući u vidu rat koji Rusija vodi u Ukrajini i mogućnost da se bivši predsednik SAD Donald Tramp vrati u Belu kuću, ukazuje Rojters.

3 COMMENTS

  1. Dacica za predsednika Evropske Komisije. Ivice – spasi evropsku demokratiju i uvedi Srbiju, Mileta i RS u Uniju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here