EPA/Olivier Hoslet
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen

Poruka današnjeg samita je poruka ujedinjenja, ceo region Zapadnog Balkana pripada Evropskoj uniji, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na današnjem samitu u Tirani.

Bitna tema današnjeg samita bila je energetska efikasnost, a predsednica EK je izjavila kako je važno da rešenja EU važe i za region.

– Bitno je da rešenja koja donosimo u EU budu i u regionu, te smo odlučili da paket pomoći regionu bude milijardu evra od čega će pola biti uloženo u obnovljivu energiju, koja je jeftinija, bolja za planetu i čime ćemo dobiti više poslova za ljude regiona, a drugi deo ćemo uložiti u infrastrukturu – rekla je fon der Lajen.

Dodala je da je dogovoreno 6 različitih projekata za izvore obnovljive energije kao što su hidroelektrane i solarni paneli, koji će povećati energetsku efikasnost škola i bolnica.

– Odobreno je i 40 bitnih projekata koji se tiču transporta, čiste vode i prerade otpadne vode u vrednosti od 1,5 milijardi evra. Ekonomski i inesticioni plan je na dobrom putu – izjavila je ona.

Ponovila je da podržava integraciju regiona u EU, kao i da je napravljen veliki pomak u pravom smeru.

– Istorijski korak je kandidatura Severne Makedonije i Albanije za članstvo u EU i EK preporučuje Bosnu kao sledećeg kandidata – rekla je fon der Lajen.

Govoreći o velikom problemu migracija sa kojim se suočava Zapadni Balkan, a koji je jedna od ruta ilegalnih migranata, rekla je da su migracije zajednički izazov.

– Juče je na samitu predstavljen plan koji se tiče migracija i očekujemo da se sve zemlje regiona usaglase sa našim planom, zajedno ćemo doći do rešenja – rekla je fon der Lajen.

Govoreći o planu Edija Rame da se mladima iz regiona omogući lakše studiranje na evropskim univerzitetima rekla je da će studenti sa Balkana u budućnosti moći ne samo fizički, nego i na daljinu da prate predavanja na evropskim univerzitetima, jer mogućnost studiranja na daljinu sada postoji samo za studente iz EU.

– Nadam se da ćemo na samitima u budućnosti postići dogovor o evropskim univerzitetima za region – zaključila je predsednica Evropske Komisije.

Ursula fon der Lajen je u svom obraćanju pomenula i diskusuju sa regionom o ratu u Ukrajini i poručila da je važno da se zemlje regiona usaglase sa politikom EU prema Rusiji.

7 COMMENTS

  1. Ovo je samo farsa gospodje Folkdojcerke.Koga ona zamajava.Mi nismo zaspadni Balkan mi smo na Balkanu.
    Ovo je lazni mamac da se lazna drzavica uvuce u Njihovu EU.Gospodlo Ursula fon Lazen EU nije Evropa to je najgori odmatnicki deo Evrope.Vama sada treba lazno ceo Balkan.laza i para laza samo da se Srbija prevari i namami na vasu sangarepu.Nikada.Vi se raspadate i nemojte se zvati Evropm.Srbija je srce Evrope a ne zapadni balkan kako vi to krstire.

  2. Srbija uskoro u EU I NATO! Konačno svoji među svojima na svome! Živela Srbija Evropska Srbija zajedno sa narodima kojima pripada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here