EPA/Clemens Bilan

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da Evropa neće tolerisati ”agresiju u Ukrajini ili na Indo-Pacifiku”, i potvrdila evropsko priznanje odluke suda UN iz 2016. kojom se ne priznaju navodni ekspanzivni zahtevi Kine u Južnom kineskom moru.

Ona je tokom zvanične posete Filipinima, prve na najvišem nivou u skoro 60 godina odnosa EU sa tom zemljom, istakla da je EU spremna da pojača saradnju sa Filipinima kako bi podstakla regionalnu pomorsku bezbednost ”deljenjem informacija, procenom pretnji i jačanjem filipinske obalske straže”, prenosi AP.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za medije sa filipinskim predsednikom Ferdinandom Markosom Juniorom, Fon der Lajen je naglasila potrebu za bezbednosnom saradnjom, navodeći rusku invaziju na Ukrajinu, koja je ”pokazala koliko su autoritarni lideri spremni da deluju na svoje pretnje”.

– Zbog toga Evropa podržava hrabru borbu Ukrajine protiv agresora jer se nelegalna upotreba sile ne može tolerisati, ni u Ukrajini, ni u Indo-Pacifiku. Bezbednost u Evropi i bezbednost u Indo-Pacifiku su nedeljive. Izazovi poretku zasnovanom na pravilima u našem međusobno povezanom svetu utiču na sve nas, zbog čega smo zabrinuti zbog rastućih tenzija u Indo-Pacifiku – rekla je Fon der Lajen.

Fon der Lajen je ponovila da EU priznaje odluku suda UN koja ”poništava kineske teritorijalne pretenzije na Južno kinesko more, baziran na istorijskim osnovama”, a koju je Kina odbacila kao lažnu i kojoj prkosi.

AP navodi da je Kina takođe ”upozorila SAD i njihove saveznike da se ne mešaju u, čisto azijski spor”.

Agencija ocenjuje da poseta Fon der Lajen dolazi u trenutku kada EU procenjuje da li da proširi posebne trgovinske podsticaje za Manilu, uključujući smanjene carine za širok spektar proizvoda.

Trgovinski podsticaji Evropske unije u okviru takozvane Generalizovane šeme preferencijala za Filipine i sedam drugih zemalja u razvoju zasnivaju se na njihovom pridržavanju više od dvadesetak međunarodnih konvencija o ljudskim i radničkim pravima, zaštiti životne sredine i dobrom upravljanju.

9 COMMENTS

  1. Kad je EU i NATO izbrsila Agresiju na Jugoslaviju odnosno na Srbiju tad su bili prekrseni svi ustavi UN i mecu narodnog poretka jedne zemnje.

  2. Pa krenite više na Ruse i Kineze da vidimo šta će ostati od vas .Samo pretnje a trgovina na najvišem mogućem nivou sa istim tim Kinezima i Rusima.

  3. Ker koji ne može da napadne I ugrize ostaje mu samo da laje I kevka ,taki su I ti iz evropskw unije raspadaju se propadaju I oni I ekonomija aovamo drže predavanje I nekog savetuju .Englezi pobegli iz evropske unije a zalažu se da Srbija uđe što pre koja je to logika!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here