Tanjug
Ursula fon der Lajen

Nedavni brutalni vazdušni napadi Rusije na civilnu infrastrukturu u Ukrajini samo naglašavaju da Evropska unija mora hitno da odluči o stvaranju ukrajinskog fonda za nastavak održive finansijske podrške Ukrajini, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

– Evropska komisija će tokom belgijskog predsedavanja EU raditi na prioritetima, od kojih je jedan podrška Ukrajini. Svi smo videli nedavne brutalne ruske vazdušne napade na civilne ciljeve u Ukrajini. Zbog toga, nakon istorijske odluke da počnemo pristupne pregovore sa Ukrajinom, moramo hitno da krenemo napred ka stabilizaciji naše finansijske pomoći ovoj zemlji – naglasila je Ursula fon der Lajen na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Belgije Aleksandrom De Kroom u Briselu.

Ona je navela da će Evropska komisija Evropskom savetu predstaviti operativna rešenja koja će omogućiti liderima Evropske unije da se dogovore o stvaranju Ukrajinskog fonda.

Tokom predsedavanja, dodala je, Belgija će imati ključni zadatak da ovaj politički sporazum što pre sprovede kroz pravne procedure u Savetu EU i Evropskom parlamentu. Predsednica Evropske komisije je podsetila da je stvaranje ukrajinskog fonda centralni element višegodišnjeg budžeta EU, ali ne i jedini.

– Posebno, tokom belgijskog predsedavanja, EU treba da obrati pažnju na postizanje drugih političkih prioriteta, posebno u oblasti regulisanja migracija, održanju konkurentnosti evropske privrede i prevazilaženju finansijskih posledica povezanih sa pandemijom – istakla je Fon der Lajen, prenosi Ukrinform.

Specijalni vanredni sastanak Evropskog saveta biće održan u Briselu 1. februara 2024. radi rešavanja pitanja budžeta i nastavka finansijske pomoći Ukrajini.

3 COMMENTS

  1. Samo jos Malo,jos nisi upropastila evropu totalno, ali je dovodis do prosjackog stapa, I svi vi to nevidite,?? nikada do sad nije bilo vecih nesposobnjakovica u evropu do sada,li kako rece , samo jos Malo, I laku noc evropo.

  2. EU treba hitno da donese odluku da se reši svog rukovodstva koje i ovako nametnuto a ne izabrano inače odoše pod led.ALI HITNO EXPRES.

  3. Dakle to je demokratija na najvišem nivou, komisija treba da odluči, gde će pare narod EU da potraći svoje pare!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here