Tanjug
Ursula fon der Lajen

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je danas rekla na Kipru da očekuje da će u nedelju biti otvoren pomorski koridor za slanje humanitarne pomoći od tog sredozemnog ostrva do 380 kilometara udaljenog ratom zahvaćenog Pojasa Gaze.

– Vrlo smo blizu otvaranja tog koridora, s malo sreće to će biti ove nedelje – rekla je Fon der Lajen u luci Larnaki, na jugu Kipra, s njegovim predsednikom Nikosom Hirstodulidisom.

Prva pilot-operacija će biti sprovedena danas, rekla je fon der Lajen.

Prošle noći je predsednik SAD Džozef Bajden objavio da je na Vojsci da izgradi privremenu luku u Gazi za slanje humanitarne pomoći toj palestinskoj teritoriji pod izraelskom blokadom.

Američki zvaničnici su rekli da se inicijativa koju je Bajden objavio oslanja na koridor za pomorsku pomoć koji je predložio Kipar, zemlja EU najbliža Gazi kojoj se pomoć dostavlja kamionima i iz vazduha što nije dovoljno.

Evropska komisija je takođe objavila zajedničko saopštenje sa Kiprom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Velikom Britanijom kojim se odobrava aktiviranje koridora za upućivanje pomoći Gazi preko mora.

Fon der Lajen je rekla da je humanitarna situacija u Gazi „katastrofalna“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here