commons.wikimedia/Heinrich Böll Stiftung
Viola fon Kramon

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Kosovo Viola fon Kramon u odgovoru predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić poručila je da nije protiv formiranja Zajednice srpskih opština, ali da briselski sporazumi nisu u vezi sa budućim članstvom Kosova u Savetu Evrope.

“Ja naravno nisam protiv Zajednice srpskih opština (naprotiv, ja sam za), ali briselski sporazumi nisu vezani za buduće članstvo Kosova. Ako imate drugačije mišljenje, to je na vama. Ako želite da napustite Savet Evrope, to takođe zavisi od vas, ali ja jednostavno ne mislim da je to ozbiljno”, navela je Fon Kramon na društvenoj mreži “X” u odgovoru predsednici srpskog parlamenta.

Brnabić je prethodno reagovala na objavu Viole Fon Kramon da Srbija blefira u izjavama da će se povući iz Saveta Evrope ako Kosovo bude postalo članica te međunarodne institucije.

– Pa, o blefiranju i laganju treba da znate ponešto – niste samo blefirali, već ste potpuno lagali o formiranju Zajednice srpskih opština, koja je okosnica Briselskog sporazuma. Za manje od mesec dana, 19. aprila, obeležićemo jedanaest (11!) godina od potpisivanja Briselskog sporazuma. Na tom sporazumu je potpis visokog predstavnika EU – pa, gde je Zajednica srpskih opština? Ovo ne dovodi u pitanje kredibilitet Prištine (u to nikada nismo verovali), ovo ozbiljno podriva kredibilitet EU – navela je Brnabić tada.

Brnabić je istakla i da protiv članstva Kosova u Savetu Evrope govori i činjenica da je “u skladu sa međunarodnim pravom, Poveljom UN i Rezolucijom SB UN 1244, Kosovo i Metohija Autonomna pokrajina Srbije, a ne ‘evropska država'”.

1 COMMENT

  1. Kosovo je teritorija Srbije i niki nema pravo da ha ostrani od Srbije. Kad ih toliko volite sto ih neprebacite u EU i dajre im tu teritoriju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here