Kosovo online
Viola fon Kramon u poseti Gračanica

Poslanica Evropskog parlamenta i stalni izvestilac za Kosovo Viola fon Kramon posetila je danas manastir Gračanicu gde ju je dočekao vladika raško-prizrenski Teodosije, a u izjavi novinarima poručila je da se ne može osporiti da taj manastir pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao i da oni koji pokušavaju da prekrajaju istoriju, neće imati u tome mnogo uspeha.

– Svako može da pokuša da prekraja istinu, ali neće biti mnogo uspešan u tome – kazala je Fon Kramon odgovarajući na pitanje kako vidi pokušaje Prištine da prisvoji baštinu SPC na Kosovu.

Ističe da postoje svi dokazi koji su potrebni i koji pokazuju šta pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

– U Nemačkoj možete reći da su sve protestantske crkve bile katoličke pre nego što je protestantizam postao zvanična religija, jer jesu. Ali, to nije slučaj ovde i nadam se i pozivam na racionalnost da se ove činjenice ne dovode u pitanje – poručila je Fon Kramon.

Kako je navela, za nju je važno da vidi različita kulturna nasleđa na Kosovu, a definitivno manastir Dečani i manastir Gračanica su jedni od osnovnih i najznačajnijih.

Istakla je da joj je velika čast, zadovoljstvo i da joj pričinjava radost što je danas u manastiru Gračanica gde može da vidi istoriju koja je usko vezana sa ljudima koji tu žive.

Navodeći da je prvi put u Gračanici, Fon Kramon kaže da je bila na različitim mestima na Kosovu, ali da nažalost Gračanicu do sada nikako nije imala priliku da poseti.

– Svaki put kada dođem na Kosovo idem na različita mesta, išla sam u Štrpce, Peć, na sever, Dečane, ne idem samo u Prištinu. Ovoga puta je Gračanica na redu – kazala je Fon Kramon odgovarajući na pitanje zašto je sada, na kraju svog mandata posetila taj manastir.

4 COMMENTS

  1. Не само Грачаница☦️
    Сви манастири☦️на КиМ
    И наравно цркве припадају СПЦ
    И поред народа нашег и то је разлог више да се врати Војска Србије🇷🇸
    На КиМ
    То каже и Р1244УН
    🇷🇸☦️🇷🇸

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here