EPA/Friedemann Vogel

Ono što je Mustang bio za Ameriku, Capri je bio za Evropu.

Atraktivni kupe Ford Capri predstavljen je 1968. godine, a zahvaljujući amerikanizovanom izgledu ubrzo je stekao kultni status u Evropi. Nakon penzionisanja imena, Ford nije odustao od kupea, ali nijedan takav model nije postigao značajniji uspeh.

Sada bi Capri trebalo da se vrati u gamu Forda. Međutim, nemojte se previše radovati očekujući neki novi sportski kupe. Naprotiv, Ford je već odlučio da ukine klasični automobilski program u Evropi i zadrži samo one povišene (SUV/krosovere), pa ideja o oživljavanju modela Capri ne ide dalje od imena.

U Fordu su, očigledno inspirisani uspehom Pume, odlučili da ponove recept.

Najnoviji izveštaji govore da će posle Explorera, evropsko tržište dobiti još jedan električni model koji će nositi Fordovu značku a imati Volkswagenovu tehnologiju. To će biti drugi Fordov model zasnovan na MEB mehaničkoj platformi.

U nedavnom intervjuu za britanski Autocar, šef evropskog ogranka dizajna, Amko Lenarts, potvrdio je da je oživljavanje klasičnih imena važna taktika brenda.

On je jasno istakao da retro dizajn nije rešenje i da je potpuno nova interpretacija mnogo interesantnija: “Publika voli što vraćamo poznata imena i dovodimo ih na novu teritoriju”.

Lenarts je istakao da će novi model doneti dizajnerski iskorak, pre svega zbog toga što su prethodne povratne informacije bile loše.

– Ono što me je stvarno povredilo je to što su govorili da smo dosadni. I to je bio deo u kome sam se zaista angažovao – kazao je Lenarts.

“Rekao sam, OK, moramo da smislimo jedinstvene predloge: dizajn automobila koji je jasno drugačiji, koji nudi jedinstvenu perspektivu koju niko drugi nema”.

Taj zaokret je najavio Explorer, a sada je u pripremi novi model opisan kao “sportski krosover”.

Lenarts obećava “emotivan” i čak “seksi dizajn” i kaže da neće izgledati dosadno. Iako nije potvrdio da je u pitanju Capri, sve se više šuška da je Ford odabrao upravo to ime.

Ko zna, možda će se uskoro vratiti Sierra, Taunus, pa i Scorpio.

1 COMMENT

  1. Da su pametni držali vi se limuzina… Fokus ih je vratio u život U Evropi bila ih je pojela konkurencije.. Moda SUV monstruma će proći a pravi lepi automobili se uvek vrate

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here