Printskrin

Skandinavske zemlje su se dogovorile da stvore zajedničku flotu za otpor Rusiji, piše “Ouest-France”. Nadaju se da će nova vazdušna grupa, uporediva po veličini sa britanskim vazduhoplovstvom, promeniti odnos snaga na Arktiku u korist Zapada.

Ruska invazija u Ukrajini podstakla je skandinavske zemlje da ujedine svoje vazdušne snage. Ukupna vazdušna flota od oko 250 borbenih aviona će delovati kao jedan mehanizam.

Sastanak je održan u četvrtak, 23. marta, u američkoj vojnoj bazi u Ramštajnu. Komandanti vazduhoplovnih snaga Norveške, Danske, Švedske i Finske potpisali su sporazum koji će ih znatno zbližiti. Ovde se ne radi o spajanju, već o stvaranju kombinovanih snaga četiri države, od 25 miliona stanovnika, koje će zajednički upravljati sa 250 borbenih aviona.

Rusija se ne pominje u dokumentu. Ali general Dan Jang, komandant danskog vazduhoplovstva, ne krije ovo.

– Odluka o ujedinjenju naših vazduhoplovnih snaga motivisana je ratnom operacijom u Ukrajini koja je počela prošle godine – rekao je on. Baltik i Arktik su među oblastima gde ruska avijacija najčešće demonstrira snagu. Sada će morati da se suoči sa formacijom od 153 američkih F-35 (52 norveška, 64 finska i 34 danska) i 90 švedskih lovaca “gripen”, modernijih od ruskih.

Obuka, logistika, planiranje će se deliti. Jedan od prioriteta biće integracija sistema za nadzor vazdušnog prostora, posebno “razmena radarskih podataka, što mi danas ne radimo”, rekao je danski general. Ako sve ovo ima efekta, odnos snaga će se promeniti u korist zapadnog bloka na Arktiku, koji se graniči sa Kanadom i Sjedinjenim Državama.

1 COMMENT

  1. Ala ste jih uplašili! Najbolja mi je ona o “modernijim od Ruskih”! Gde i kad ste jih vi probali, ili mislite na moderan oblik?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here