Tanjug

Ambasador Kipra u Beogradu Andreas Fotiju izjavio je da ta zemlja u svakoj prilici ponavlja principijelne stavove u vezi sa poštovanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, kao i snažnu podršku evropskom putu Srbije i njenoj punoj integraciji u Evropsku uniju.

– Ovi naši stavovi su poznati, ali je veoma važno da se iznova ponavljaju, naročito u trenutnim okolnostima – rekao je Fotiju u intervjuu za Politiku.

On je ukazao i na čvrst principijelan stav Srbije u vezi sa rešavanjem kiparskog pitanja na osnovu ugovorenog okvira Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava.

– Bio bi propust kada ne bih izrazio zahvalnost Kipra za ovaj čvrts i nepokolebljiv stav koji Srbija izražava na razne načine – istakao je ambasador.

On je naveo i da za Kipar pristupanje Srbije Evropskoj uniji predstavlja preduslov za učvršćivanje stabilnosti u regionu Balkana, koja je usko povezana sa bezbednošću i stabilnošću Evrope.

– Stav Kipra je da je budućnost Srbije kao punopravnog člana velike evropske porodice – napomenuo je ambasador Fotiju.

Podsetio je da se ove godine obeležava pola veka od turske invazije na Kipar, što je, kaže, 50 godina neprekidne, nelegalne okupacije i pet decenija podele, u kojima se Kipar bori za uspostavljanje pravde, za slobodu i kraj vojne okupacije.

– Naš cilj ostaje postizanje pravednog i održivog rešenja kiparskog problema, zasnovanog na relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i evropskim normama. Postizanje rešenja, bez anahronih garancija trećih zemalja i okupacionih trupa. Tražimo rešenje koje će ponovo ujediniti Kipar i koje će nam omogućiti da iskoristimo pun potencijal naše zemlje kao države članice EU – rekao je Fotiju.

U tom kontekstu, naveo je da imenovanje ličnog izaslanika generalnog sekretara UN, Marije Anhele Holgin Kuelar, koja je upravo završila svoj prvi krug kontakata na Kipru, otvara nove prilike nakon nekoliko godina stagnacije.

Dodao je da postojanje povoljne, pozitivne klime predstavlja veoma važnu stavku i neophodan preduslov za mirovni proces.

– Nažalost, na terenu se i dalje suočavamo sa uzastopnim izazovima i prekršajima na raznim mestima u tampon-zoni. Na ove izazove reagujemo staloženo i suzdržano. Naš cilj ostaje stvaranje pozitivne klime koja će potpomognuti napore za postizanje napretka – rekao je Fotiju.

Podsećajući da je predsednik Kipra nedavno najavio mere za dalju podršku zajednici kiparskih Turaka, kako bi se stvorili uslovi koji će potpomognuti proces ponovnog ujedinjenja, ambasador je napomenuo da je Turska odlučujući, ali i veoma nepredvidiv faktor, jer će njen stav uticati na krajnji ishod.

Dodao je da Kipar traži aktivniju ulogu EU u procesu, koja bi mogla da funkcioniše kao dopuna i pojačanje Ujedinjenim nacijama.

– Dozvolite mi da i javno izrazim duboku zahvalnost Srbiji za solidarnost i punu i neprekidnu podršku suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Republike Kipar, kao i našim naporima za pravedno i mirovno rešenje kiparskog pitanja. Hteo bih, takođe, da izrazim duboku zahvalnost i priznanje Kipra za doprinos srpskog naroda kroz višegodišnje prisustvo srpskog kontingenta u mirovnim snagama UN na Kipru –  istakao je Fotiju.

Ambasador je naveo da su odnosi Srbije i Kipra čvrsto utemeljeni i mogu se na svim nivoima okarakterisati kao izuzetni, odražavajući bliske istorijske, političke i kulturne veze dve zemlje, kao i prijateljstvo koje povezuje kiparski i srpski narod.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here