“Francuska bi doživela brz poraz u slučaju rata sa Rusijom”

commons.wikimedia
Francuski vojnik

U slučaju rata sa Rusijom Francuske ne bi mogla dugo da se suprotstavlja, zaključuje se u izveštaju američkog analitičkog centr “Rand”, prenosi “Forbs”.

Kako tvrde autori istraživanja, Francuska ima moćnu vojsku sa najsavremenijom vojnom tehnikom. U njenom sastavu su najnoviji avioni, dobro obučene specijalne snage i nuklearno oružje.

“Francuska ima ograničene mogućnosti za vođenje dužeg nenuklearnog sukoba uz korišćenje visokotehnoloških sredstava za ratovanje”, navodi se u izveštaju američkog centra.

Francuska vojska može da izvrši sve dodeljene zadatke odjednom, ali joj nedostaje dubina, što znači da bi u slučaju intenzivnih i dugotrajnih borbenih dejstava brzo istrošila ljudske i materijalne resurse, ističe se u izveštaju.

Analitičari naglašavaju da je Rusija snažan i vešt protivnik. Bez američke podrške, Francusku bi u slučaju sukoba očekivao neuspeh.

Potpredsednik Instituta Leksington u Virdžiniji i bivši zvaničnik Pentagona Danijel Gure izjavio je ranije da ubrzana modernizacija oružanih snaga Rusije signalizira povećanu vojnu pretnju iz Moskve, što bi trebalo da podstakne NATO da se ozbiljno pozabavi jačanjem svog odbrambenog potencijala u Istočnoj Evropi.

Prema njegovim rečima, poboljšavanje veština brzog raspoređivanja trupa duž zapadne granice omogućava Rusiji da izvrši brze napade na bilo kom mestu od Baltičkog do Crnog mora.

Rusija je više puta naglašavala da vodi miroljubivu politiku. Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev istakao je da je Rusija miroljubiva država i da nije u njenom interesu da ulazi u ratove.

7 KOMENTARA

  1. A što bi Rusija vodila rat protiv Francuske?! Vi ameri pravite samo neke inscinarije/panike, da bi vašu ratnu agresvnu politiku opravdali.

  2. JOJ KOLIKO STE VI NEZNALICE I TO RUSOFILSKE. VI NEMATE POJMA STA JE FRANCUSKA PO PITANJU VOJNE SILE A STO SE TICE RATA IZMADJU FRANCUSKE I RUSIJE BUDITE SIGURNI DA NEBI BILO POBJEDNIKA. PISATI TAKO NESTO JE VAN SVAKE PAMETI. MALO SE DUBLJE RASPITAJTE O FRANCUSKOJ SILI.

    • Da Francuzi du velika sila samo po vinu i jelu. Nemci ih zauzeli u 2 svetskom dazu u roku 7 dana .
      VLADOOO nepisi gluposti !!

  3. GLUPO RAZMIŠLJANJE
    Bespredmetno je uopšte o ovome govoriti. Izuzev možda da Ameri izbace temu da bi nas zamajavali. Ajde da se pominje Ukrajinaili npr.Nemačka, pa da diskutujemo.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime