Francuska i SAD se sukobile zbog Haitija

0

Istovar američke humanitarne pomoći na aerodromu u Port-o-Prensu

Kako je objavio francuski državni sekreta za saradnju Alen Jojand, američka uprava aerodroma zabranila je sletanj francuskom avionu-bolnici.

Francuski predstavnik nije uvažio ni obrazloženje koje mu je upućeno od američkih upravnika aerodroma koji su rekli da je sletanje zabranjeno zbog zakrčenosti. Za to su "krive“ desetine aviona koje dovoze spasilačke ekipe i pošiljke pomoći.

Amerikanci su se našli i na udaru kritika da njihova pomoć, iako velika i značajna, zbog neroganizovanosti stiže presporo i u premalim količinama. Britanski mediji reakciju SAD-a na zemljetros na Haitiju upoređuju s trenucima kada je trebalo reagovati na katastrofalne posledice uragana Katrin 2005. godine.

"Predsednik Buš je tada zanemeo, a Obama je odmah obećao pomoć. Osim razlike u retorici rezultat je isti“, tvrdi novinar britanskog Independenta u kojem se navodi da su teške dizalice i oprema za uklanjanje ruševina stigle prekasno da bi bili od pomoći nesrećnicima koji su zaglavljeni pod hrpama građevinskog materijala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here