Srpsko-srpski sukob oko vlasti u Štrpcu

0

Opština Štrpce

Rukovodstvo opštine Štrpce, koje podržava Vlada Srbije, pokušaće u ponedeljak da vrati kontrolu nad prostorijama koje je u petak preuzelo rukovodstvo formirano po kosovskom sistemu.

 

Predsednik opštine Zvonko Mihajlović je rekao za radio KIM da se radi o nasilnom upadu nelegalnog rukovodstva, ali i da će sa drugom stranom pokušati da pronađe konstruktivno i mirno rešenje.

 

On je dodao da je u cilju rešavanja ovog problema za ponedeljak zakazana vanredna sednica SO Štrpce na kojoj bi trebalo da se donesu odluke i strategija o daljim koracima.

 

“Srpska opština Štrpce i dalje će funkcionisati, jer ćemo, ukoliko ne uspemo da se dogovorimo, pronaći alternativu i u tome nas niko ne može sprečiti”, zaključio je Mihajlović.

 

Bojan Savić, predsednik SO Štrpce je rekao da je između dve grupe predstavnika vlasti došlo do fizičkog obračuna.

"Posle pokušaja ulaska, doživeli smo nešto što nismo očekivali, a to je fizički obračun sa novim takozvanim gradonačelnikom i zamenikom predsednika skupštine", rekao je Savić.

Vlast izabrana na izborima koje je organizovala Priština, tvrdi da se ništa posebno nije desilo i da opština normalno funkcioniše.

Kažu da su popisali inventar u četiri kancelarije i da su sa drugom stranom pokušali da organizuju sastanak i razreše probleme.

"Oni nisu imali sluha, rekli su da sam ja za njih nelegitiman predstavnik, da sam ja za njih albanski plaćenik, da ove kancelarije pripadaju njima,", rekao je Bratislav Nikolić, gradonačelnik Štrpca ispred privremenih kosovskih institucija.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović pozvao je predstavnike Srba u Štrpcu na saradnju i smirivanje tenzija jer smatra da bi svako međusobno trvenje bilo suprotno interesima srpske zajednice.

Dalibor Jeftić, portparol gradonačelnika Bratislava Nikolića, imenovanog posle kosovskih izbora 15. novembra, je rekao da niko ne želi niti ima pravo da gasi institucije Srbije u toj opštini.

 

“Naša želja je saradnja sa insitucijama koje podržava Beograd, ako je to u interesu naroda koji ovde živi”, rekao je Jeftić za KIM radio. On je potvrdio da u zgradi opštine u petak nije bilo incidenta i da je trenutna situacija mirna.

 

“Nećemo davati povod za bilo kakav srpsko-srpski sukob, već ćemo argumentovano pokušati da ih ubedimo da im radni prostor obezbedi Priština, na čijim su izborima i izabrani, a da mi normalno nastavimo da radimo u prostorijama koje su u vlasništvu Republike Srbije”, zaključio je "beogradski“ predsednik opštine Mihajlović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here