Francuska: Takni me i ideš u zatvor!

0

Žene više stradaju u porodičnim svađama
 

Najavljeni zakon pokrivaće sve oblike žustrih porodičnih svađa, od grubog dobacivanja, neprimerenih opaski o partnerovom izgledu, pa sve do lažnih tvrdnji o počinjenoj prevari.

 

Iako će se zakonske odredbe primenjivati i na žene i na muškarce, svrha im je da zaštite pripadnice slabijeg spola od čestog psihičkog nasilja kojem su izložene u kući, a velik pobornik kriminalizacije vikanja na supruge je i francuski predsednik vlade Fransois Fillon.

"Novi propisi daće nam mnogo šire mogućnosti sprečavanja vrlo specifičnog nasilja, onog koje ne ostavlja fizičke ožiljke, ali koji žrtve boli iznutra, iz dubine duše", kaže Fillon, napominjući da zakon ima potporu parlamentarne većine i da bi mogao da zaživi u sledećih pola godine.

 

Na ovako drastične mere Francuzi su se odlučili nakon porasta bračnog nasilja. Samo u 2008. godini u Francuskoj je u bračnim svađama koje su prerasle u fizičke okršaje život izgubilo čak 157 žena i sedam muškaraca.

 

Ipak, uprkos dobrim namerama, kontroverzni zakon već je uzbunio stručnjake u Francuskoj koji predviđaju da će se novim odredbama bračni partneri u svađi ili pred razvodom vrlo često i neosnovano koristiti kako bi ostvarili bolju poziciju pred sudom.

"Policija će nakon uvođenja ovog zakona imati znatno više intervencija nego do sada, ali kada dođu na mesto događaja, biće vrlo teško ustanoviti je li neko zaista vikao na svog partnera. Ne mora svaka prijava biti stvarna, a biće vrlo teško ustanoviti ko je i šta rekao u bračnoj svađi kada reči međusobno lete u bujici, a čovek se vrlo često ne seća ili nije svestan reči koje je izrekao pre samo nekoliko minuta", kaže francuski psiholog Ana Žiraud.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here