EPA-EFE/THOMAS COEX
Žan-Iv le Drijan

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan razgovarao je telefonom sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom i izrazio duboku zabrinutost zbog eskalacije na istoku Ukrajine poslednjih dana.

– Francuski ministar spoljnih poslova izrazio je duboku zabrinutost zbog eskalacije koja se poslednjih dana dogodila na istoku Ukrajine. Veoma veliki broj kršenja prekida vatre koje je zabeležila misija OEBS je u suprotnosti sa obavezama preuzetim tokom nedavne razmene mišljenja u okviru formata iz Normandije – navodi se u saopštenju.

Napominje se takođe da je Le Drijan zapretio Rusiji posledicama u slučaju bilo kakvog narušavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Francuski ministar je izrazio uverenje u jedinstven odgovor Evropljana i njihovih saveznika u vidu sankcija velikih razmera “u slučaju ruskog napada”.

U Moskvi kategorički negiraju postojanje planova za eskalaciju krize oko Ukrajine i neprekidno ističu da Rusija nikome ne preti, upozoravajući istovremeno da se sve takve izjave koriste kao izgovor da bi se što više vojne opreme i naoružanja NATO rasporedilo nadomak ruskih granica.

“Kijev nagomilava vojne snage”

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kazao je danas francuskom kolegi Žan-Iv Le Drijanu u telefonskom razgovoru da Ukrajina nagomilava vojne snage duž linije kontakta u Donbasu i da nastavlja sa oružanim provokacijama, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

– Naglašeno je da Kijev, pred očima Pariza i Berlina koji sve to pasivno posmatraju, u drastičnoj meri ne ispunjava svoje obaveze predviđene Sporazumom iz Minska, pa tako nagomilava vojne snage duž linije kontakta u Donbasu i sprovodi militarizaciju građana kao i oružane provokacije – navodi se u saopštenju ministarstva.

Dvojica diplomata su još jednom ponovila da primena Sporazuma iz Minska nema alternativu, ako se želi postići trajni mir u Ukrajini.

“Želim da Putin zna da je SAD uz saveznike”

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da je ruska vojska “spremna da napadne” Ukrajinu, iako je izrazio nadu da će se predsednik Rusije Vladimir Putin ipak povući sa ivice rata.

Ostin je obećao da će Vašington biti uz svoje baltičke saveznike tokom posete Litvaniji, pošto region zabrinuto odmerava rizike moguće invazije.

Rusija negira da planira bilo kakve napade.

– Želim da svi u Litvaniji, Estoniji i Letoniji znaju i želim da predsednik Putin u Kremlju zna da su Sjedinjene Američke Države uz naše saveznike – rekao je Ostin.

2 COMMENTS

  1. Problem je sto je Amerika uz svoje, ali ovi nisu uz Ameriku. To je razlog sto jos nisu poceli. Svakodnevno slusamo pretnje, a medju redovima stoji istina. To je jedino sto im njihove tajne sluzbe nisu mogle reci. Sadam i Gadafi su skupa proslost. Svet se trezni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here