Francuski vikend u Domu omladine

0

Ciklus počinje u petak 5. februara filmom "Barselona ili smrt" (2007), pričom o senegalskim ribarima koje je mondijalizacija lišila hleba, pa su primorani da krenu pogubnim putem – svojim čamčićima ka Španiji ilegalno prevozeći ljude koji će sve da rizikuju da bi dospeli do Evrope odakle će moći da izdržavaju svoje porodice.

 

 

Iste večeri biće prikazan i dokumentarac "U ruševinama" (2008) Olivijea Mejsa o nasilnom iseljavanju nelegalnih naselja u Kini, uoči Olimpijskih igara.

 

Hutong naselja čine stari deo Pekinga: kuće na kraju dvorišta u uskim ulicama čuvaju stare zanate i sećanje grada.

 

Priprema za Olimpijske igre za njih je pogubna. Poslednja hutong naselja na jugu Zabranjenog grada iščezavaju pod naletima bagera, nasilno iseljavanje, uzaludni protesti i sumnjiva obrazloženja.

 

Za subotu, 6. februar, najavljeni su dokumentarci "S jednog zida na drugi Berlin – Keuta" (2008) Patrika Žana i "Majka" (2007) Antoana Katena i Pavela Kostomarova.

 

Uz putopisni film "S jednog zida na drugi: Berlin – Keuta" prelazimo Evropu od starog Berlinskog zida do novog zatvaranja Seute. Bar četiri granice ali jedna slika: multinacionalno, multikulturalno društvo, bogato raznovrsnostima uprkos tradiciji neprihvatanja. Hronika putovanja u susret ljudima i ženama koji čine to nove društvo i grade ga energično i punim srcem..

 

 

"Majka" je priča o Ljubi koja u neprijateljskom okruženju, uz stalna odricanja, uništava svoje zdravlje živeći u kolhozu u okolini Novgoroda, izdržavajući devetoro dece.

 

 

Daleko od nasilnog muža, brine o najstarijem sinu koji je u zatvoru, iz porodilišta ide u školu, iz bolnice na njivu. Zadivljujući portret heroine iz ruskog romana u borbi protiv nedaća.

 

Za 7. februar najavljeni su filmovi "Naša zabranjena mesta" (2008) Leile Kilani i "Zonderkomando Aušvic – Birkenau" (2007) Emila Vajsa.

 

Film "Naša zabranjena mesta" prati tokom perioda od tri godine četiri porodice koje – od kada je 2004. kralj Maroka odredio je komisiju za pravičnost i pomirenje koja će voditi istragu o nasilju u državi za vreme "olovnih godina“ – tragaju za istinom: oni ili njihovi rođaci bili su zarobljeni u raznim mestima po celoj državi. Ali nakon četrdeset godina, otkrivanjem državne otkriva se jedna druga, intimnija, porodična tajna..

 

 

"Zonderkomando Aušvic – Birkenau" – Godine 1945. više rukopisa na jidišu pronađeno je u pepelu u oblasti koncentracionog logora Aušvic-Birkenau.

 

Pisali su ih Zonderkomandosi, specijalci izabrani među deportovanima, određeni da održavaju krematorijume. Ovo su najužasniji tekstovi o onome što su nacisti zvali "krajnje rešenje jevrejskog pitanja“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here