Na današnji dan rođena je Meri Šeli, britanski romanopisac, dramski pisac, esejist, biograf, putopisac i filozof. Najpoznatija je po svom gotičkom romanu Frankenštajn.

Meri Vulstonkraft Šeli rođena je 30. avgusta 1797, godine u Londonu, a mesec dana nakon njenog rođenja umrla joj je majka od porodiljske groznice.

Godvin je odgajao i vaspitao Meri i omogućio joj bogato, neformalno obrazovanje, podsticajući je da se pridržava njegovih liberalnih političkih teorija. Kada je Meri imala četiri godine, Godvin se oženio komšinicom, sa kojom je Meri imala problematične odnose.

Godine 1814. Meri je započela vezu sa jednim od političkih sledbenika njenog oca, Persijem Šelijem, pa se je na kraju udala za njega. Zajedno sa svojom polusestrom Kler Klermont, Meri i Persi su otišli u Francusku, a potom putovali Evropom.

Po povratku u Englesku, Meri je bila trudna i nosila Persijevo dete. Tokom sledeće dve godine, ona i Persi su se suočili sa ostrakizmom, konstantnim dugovima i smrću njihove prevremeno rođene ćerke. Venčali su se krajem 1816. godine, nakon samoubistva Persijeve prethodne žene, Harijet Vestbruk.

Tokom 1816. godine, par je proveo leto sa Lordom Bajronom, Džonom Vilijamom Polidorijem i Kler Klermont u blizini Ženeve, Švajcarska, gde je Meri dobila ideju za njen najpoznatiji roman Frankenštajn.

Šelijevi su 1818. godine napustili Englesku i otputovali u Italiju, gde su njihovo drugo i treće dete umrli, a nakon toga Meri je rodila svoje poslednje i jedino preživelo dete, Persija Florensa. Godine 1822. njen suprug se utopio kada je njegova jedrilica potonula tokom oluje u blizini Vijaređa. Godinu dana kasnije, Meri se vratila u Englesku i od tada posvetila odgajanju svog sina i karijeri profesionalnog pisca.

Poslednju deceniju svog života provela je boreći se sa bolešću, verovatno moždanim tumorom, i umrla u dobi od 53 godine.

Sve do 1970-ih, Meri je uglavnom bila poznata po svojim naporima da objavi radove svog supruga i po romanu Frankenštajn, koji je nastavio da bude čitan i inspirisao mnoge pozorišne i filmske adaptacije.

I pored svih mana autorstva, roman je ostavio veliki trag među ljubiteljima sablasne proze i naučne fantastike. Poznati američki pisac H. P. Lavkrat sa divljenjem joj je posvetio mesto u svojoj monutmentalnoj studiji Natprirodna strava u književnosti.

Prema njenom životu punom tragedija 2017. snimljen je igrani film Mary Shelley sa El Faning u glavnoj ulozi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here