EPA
Džo Bajden

“Srpski nacionalisti se nadaju da će Tramp ostati predsednik. Većina muslimana na Balkanu drži palčeve Bajdenu. Obe strane imaju dobre razloge za svoj stav”, piše pod naslovom “Džo Bajden i genocid” Frankfurter Algemajne cajtung (FAZ) u opširnom članku iz kojeg donosimo delove.

“Da bi se razumelo zašto srpski nacionalisti odbacuju Džoa Bajdena, dok se bosanski muslimani ili kosovski Albanci sa većinskom muslimanskom većinom nadaju da će on biti sledeći predsednik SAD, korisno je osvrnuti se na 1993. godinu” piše Mihael Martens za FAZ.

Bajden prvi put na Balkanu

Naime “u to vreme Bajden je predstavljao državu Delaver u Senatu SAD i bio član Odbora za spoljne poslove” u čije ime je aprila 1993. na nedelju dana otputovao u Evropu, “kako bi iz prve ruke stvorio sliku o krvoproliću u ratovima tokom raspada Jugoslavije.”

Bajden se u Sarajevu sastao sa Alijom Izetbegovićem, bosanskim predsednikom i vođom muslimana, u Beogradu je razgovarao sa srpskim vladarem Slobodanom Miloševićem i bosansko-srpskim ratnim vođom Radovanom Karadžićem. U Napulju i Štutgartu su ga američki generali NATO izvestili o vojnom toku borbi na Balkanu, piše u članku.

“Saznanja sa tog putovanja Bajden je sumirao u izveštaju na ukupno stotinu stranica pod naslovom – Odupiranje agresiji. Milošević, bosanska republika i savest Zapada – pokazujući koje su to opcije politike Zapada u prvom ratu u Evropi od 1945.”

Bajden se pozvao na (već tada bivšu) britansku premijerku Margaret Tačer, koja je tražila vojnu intervenciju Zapada protiv Srbije. Ko hoće mir na Balkanu, mora se pripremiti za rat, rekao je Bajden:

“SAD moraju voditi Zapad u odlučnom odgovoru na srpsku agresiju, počev od vazdušnih udara na srpsku artiljeriju širom Bosne i na jedinice Jugoslovenske narodne armije u Srbiji koje su bile umešane u ovaj međunarodni zločin. Zapadne snage trebale bi da unište svaki most preko Drine preko kojeg srpske vlasti nastavljaju da snabdevaju bosanske Srbe”, citira FAZ izveštaj iz 1993.

“Bilo je to pre više od četvrt veka”, piše Martens. “Od tada, srpski nacionalisti Bajdena smatraju dokazanim neprijateljem Srbije”, konstatuje “Frankfurter algemajne cajtung”.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here