Freske nas vraćaju u 14. vek

0

Priprema fresaka: Đorđe Savić i Dalibor Stanković
 

Pre povratka u otadžbinu, gde ostaju do jeseni kada se ponovo vraćaju u Minhen, freskopisci su u Minhenu privodili kraju planirani deo posla. Stanoje Bogićević je glavni čovek u osmočlanoj grupi koju još čine Bojan Aničić, Đorđe Savić, Dalibor Stanković, Ivan Vasiljević, Igor Jonić, Nenad Nešović i Darko Vasić. U odsustvu glavnog majstora koji je u zavičaju slavio krsnu slavu, Bojan Aničić je objasnio neke detalje ovog zanimljivog posla u Minhenu.
 

Deo završnog freskopisa

– Freskopisanje u Minhenu radimo u grčko-vizantijskom stilu seko tehnikom, koja znači nanošenje akrilne boje na suvu pripremljenu podlogu, odnosno zid – objašnjava Bojan Aničić koji se ovim poslom bavi od 2001. godine. Ekipu čine iskusni freskoslikari i ikonopisci.

– Dvojica su profesori likovnog vaspitanja: Đorđe Savić i Dalibor Stanković, dok se ostali ovim poslom bave od 10 do više od 20 godina. Najviše iskustva ima Stanoje Bogićević koji se freskopisanjem i ikonoslikanjem bavi od 1993. godine. Kod nas postoji podela posla, tako da svako radi svoj deo. Jednu grupu čine crtači a drugu slikači, pa opet imamo podelu na one koji na freskama rade lice, haljine, pozadinu, pozlaćeni oreol – pojašnjava Bojan Aničić.

Dr Dragan Nagorni je istoričar umetnosti i stručnjak za pravoslavno freskoslikarstvo. U Minhenu je održao nekoliko predavanja za naše ljude na kojim je govorio o specifičnostima ikonoslikarstva i freskopisanja u srpskim manastirima 12. i 13. veka.

 

Rad na suvom malteru: Nenad Nešović i Bojan Aničić
 

Imao je priliku da pogleda ono što su do sada radili freskopisci iz Jagodine u Minhenu. Dr Nagorni kaže da je na zidovima hrama Sv. Jovana Vladimira kralja srpskog evidentan vizantijski duh koji znači i vraćanje u 14. vek i ističe da su freske u minhenskom hramu urađene korektno, a boje su skladne i deluju sveže.

 

Oslikali više od 30 crkava

Ova grupa freskopisaca i ikonoslikara do sada je radila u više od 30 crkava i manastira u Srbiji. Najviše crkvenih objekata oslikali su u Braničevskoj eparhiji, iako su radili i u drugim delovima Srbije. Kada govore o do sada urađenom poslu, navode kao primer crkve u Požarevcu, Despotovcu i Kučevu. Ikone za ikonostase u crkvama radili su po Republici Srpskoj, a prvi izlazak u inostranstvo bilo je oslikavanje crkve u Filingenu u Nemačkoj. Posao u Minhenu drugi im je u Nemačkoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here