Frojnd radio za Udbu?

0

Nosilac liste Socijaldemokratske partije Austrije na predstojećim izborima za Evropski parlament, austrijski novinar Ojgen Frojnd negirao je optužbe iz Slovenije da je radio za bivšu jugoslovensku obaveštajnu službu Udbu.
Slovenački nedeljnik "Politikis.si" objavio je izveštaj o navodnoj saradnji Frojnda s Udbom 1978. godine, koji navodno dokazuje dokument na kome je Frojnd pod brojem 234953. Za svoje usluge, navodno, dobijao je novac.
Slovenački medij prenosi da je Frojnd u to doba, kao saradnik u informativnoj službi tadašnjeg šefa austrijske diplomatije Vilibalda Para, prosleđivao informacije Udbi.
– Sloveniji je stalo do suočavanja s istorijom jugoslovenske obaveštajne službe. Austrija treba da u tome učestvuje jer je Udba, kao i u Nemačkoj, na njenoj teritoriji počinila brojne zločine – rekao je slovenački istoričar Roman Leljak u izjavi bečkom dnevniku "Kronen cajtung".
S tim u vezi je ukazao na juli 1972, kad je jedan austrijski policajac pomogao agentu Udbe u otmici studenta teologije Stjepana Crnogorca iz Salcburga, koji je prebačen u Ljubljanu, a nakon saslušanja je ubijen.
Leljak je kazao da je austrijskoj vladi uputio pismo u kome je poziva da se rasvetli istina i pokrene istraga, te dodao da nije dobio nikakav odgovor iz Beča.
Frojnd je na optužbe slovenačkog medija poručio da "ima čistu savest".
– Nikada nisam sreo nekog koga bih mogao zamisliti kao agenta – kazao je on.

 

"Laž zbog izbora"
Na jučerašnjoj konferenciji za štampu, Frojnd on je istakao da nikada nije dobio niti "pfening, šiling ili dinar, da nikada nije pričao sa tajnom službom, niti za nju radio".
– To je laž – poručio je Frojnd.
Istovremeno je ocenio da se iza optužbi kriju "suprotstavljene snage iz Austrije", koje su lažne informacije plasirale preko inostranstva kako bi uticale na izbore.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here