Fudbal daje nadu

0

 

Za lepšu budućnost: Stadion nikao u faveli
 

Mondijal i fudbal doneli su radost jednoj od brojnih favela u Rio de Žaneiru. Muzika je treštala u delu grada Kažu. Sportski kompleks "Mane Garinča" napravljen je da bi deci i omladini nudio sportske sadržaje i sklanjao ih sa ulice. A za ovu priliku specijalno je umiven, doteran jer je ugostio mlade iz raznih krajeva sveta koji su u Brazil doputovali u okviru programa FIFA Football for hope
.
Svečanom otvaranju prisustvovao je i predsednik svetske fudbalske federacije Jozef – Sep Blater i tom prilikom održao jedini govor od početka Svetskog prvenstva. Društvo mu je pravio nekadašnji brazilski as i jedan od najboljih fudbalera sveta svih vremena, Ronaldo. Bivši igrač Kruzeira, PSV Ajndhovena, Barselone, Intera, Real Madrida, Milana i Korintijansa izveo je i početni udarac na prvoj utakmici turnira.

Fudbal nije samo igra: Dečak iz favele
 

Tokom četiri dana, takmičiće se mešovite, muško-ženske ekipe sastavljene od mladih lidera koji će vreme provedeno u senci Mondijala iskoristiti za prisustvo na brojnim seminarima i radionicama kako bi se dodatno usavršili, poboljšali svoje sposobnosti i opravdali liderski potencijal koji ih je i doveo do Brazila. U faveli Kažu napravljen je lep stadion, sa dve tribine. Ekipe igraju utakmice bez sudija jer je jasna namera da se pokaže da fudbal nosi i nešto pored rezultata.

Fifa u akciji: Sep blater i Ronaldo
 

– Ovom prilikom želim da kažem kako smo do sada imali 12 stadiona za Svetsko prvenstvo, u 12 brazilskih gradova, a da je ovaj, u Kažuu, 13. stadion Mondijala jer ima važnost za fudbal kao i prethodnih 12 na kojima su do sada igrane utakmice – rekao je Blater.
I Ronaldo je pre početnog udarca poželeo sreću učesnicima turnira, stanovnicima favele Kažu, koji su takođe imali predstavnike na turniru.
– Fudbal nije samo igra – rekao nam je posle otvaranja i premijerne utakmice Federiko Adijeki, šef FIFA sektora za društvenu odgovornost. – On je sjajan alat koji samo treba da znamo kako da koristimo kako bismo obezbedili napredak mladih koji žive na različitim krajevima sveta i u raznolikim životnim uslovima. Pokrenuli smo ovaj projekat 2005. godine i aktivni smo bez prestanka, pomažemo stotine nevladinih organizacija koje pokreću projekte u kojima fudbal daje nadu – rekao je Adijeki.

U Riju mladi iz celog sveta
U druženju i na turniru u Rio de Žaneiru učestvuju mladi lideri iz više krajeva Brazila, ali i Australije, Bocvane, Kambodže, Zelenortskih ostrva, Kostarike, Ekvadora, Francuske, Nemačke, Indije, Izraela i Palestine, Kenije, Laosa, Lesota, Mozambika, Perua, Portugala, Južne Afrike, Zimbabvea, Zambije, Velike Britanije, Urugvaja, SAD i Vijetnama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here