Navijači gostujućeg kluba izazvali su incident

Duel Belih orlova i Nort Sanšajna (3:3) trebalo je da bude spektakl pred dobro popunjenim tribinama u Kizborou, a pretvorio se u skandal u režiji pristalica albanskog kluba sa severa Melburna.

Gosti ne samo da su pokazali sportsku nekulturu, već i ponašanje kakvo se apsolutno ne uklapa u australijske prilike i ne toleriše u ovdašnjem okruženju.

Posledica nereda koji su izazvali je jedan teže povređeni mladić među navijačima srpskog kluba, nekoliko lakše povređenih i značajna materijalna šteta na automobilima na klupskom parkingu.

U više navrata, pristalice Nort Sanšajna su provocirale skandiranjem “Kosovo je Albanija”, kao i raznih drugih parola i uvreda neprimerenih za bilo gde, a pogotovo za sportsko borilište. Srećom, brojniji navijači Belih orlova nisu nasedali na provokacije i izbegnuti su veći incidenti.

Međutim, čim je označen kraj fudbalske predstave, usledila je razmena žestokih uvreda s obe strane, a zatim su Albanci zasuli kamenicama srpski deo gledališta. Nekoliko osoba je lakše povređeno tom prilikom, a jedan 16-godišnjak je odmah prevezen u hitnu pomoć, pošto je dobio kamen u glavu.

– Momak je na trenutak izgubio vid i bio je očigledno uzdrman zbog velikog kamena koji ga je pogodio u glavu. Odveli smo ga da mu se ukaže pomoć i on se sreću uspešno oporavlja – kaže predsednik Orlova Dalibor Šaula.

Detalj sa meča

Preduzete sve mere

Uprava Springvejla je predosetila da bi moglo da dođe do incidenata i nekoliko dana pre utakmice kontaktirala je čelnike Nort Sanšajna.

– Želeli smo da budemo sigurni da će oni komunicirati sa njihovim navijačima i da će im skrenuti pažnju na ponašanje. Takođe smo kontaktirali policiju i upozorili ih da bi ovo miogla da bude utakmica visokog rizika. Iz tog razloga smo angažovali tri puta više priadnika obezbeđenja nego na drugim utakmicama, kao i redare oko terena – kaže Šaula.

U srpskom klubu su takođe fizički odvojili albanske od srpskih navijača i omogućili pristalicama gostujućeg tima da prvi napuste stadion, pre nego što ostala publika bude počela da izlazi, kako bi se izbegli mogući incidenti ispred Sportskog centra i na ulici.

– Preduzeli smo apsolutno sve mere predostrožnosti, ali očigledno je da neke ljude i dalje treba obrazovati i naučiti da takvo anti-socijalno ponašanje jednostavno ne može više da prođe. Ovo je jedina utakmica visokog rizika koju imamo ove sezone, jer svi ostali rivali i njihovi navijači poštuju svoje suparnike i ne očekujemo da će bilo gde i bilo s kim biti incidenata. Podsetio bih sve da su ovo utakmice na koje dolaze i deca i cele porodice, tako da ovakva dešavanja nikome nisu potrebna  – istakao je Šaula.

Policijska patrola je bila na licu mesta i izveštaj koji su sačinili biće upućen Fudbalskom savezu Viktorije. Želja svih u Springvejlu je da nadležni preduzmu određene korake kako se ovakve nemile scene ne bi ponavljale ubuduće.

Uzbuđenja na meču

Što se same utakmice tiče, uzbuđenja nisu izostala, ali je sve proteklo u fer i korektnom tonu. Gosti su poveli posle diskutabilniog penala, a sjajnim lob udarcem izjednačio je Brejdi Kvin u 41. minutu. U finišu prvog poluvremena viđena su uzbuđenja – promašaj napadača domaćih, a onda i gol gostiju u kontri.

Samo što je počelo drugo poluvreme Nort Sanšajn je vodio sa 3:1, ali Orlovi ni tada nisu odustajali. Igrali su srcem i zasluženo došli do pogodaka u završnici meča. Prvo je u 71. minujtu Husaini smanjio na 3:2, a zatim je u 82. Brendon Jans doneo izjednačenje ekipi Springvejla. Do kraja, Orlovi su pogodili i prečku, ali se rezultat više nije menjao.

Trener Artur Kiričijan je izveo sledeći tim: Camuranis, Nikolić, Zejtune, Kvin, B. Jans, Stanisavljević (H. Kiričijan 84’), Rouzmond (Grujić 80’), Bendžamin (Namdar 65’), Kecojević, Husaini, Karać.

Navijači Belih orlova našli su se na meti pristalica albanskog kluba

U petak svi u Kizboro!

Na utakmici protiv Nort Sanšajna okupilo se rekordnih 800 gledalaca u Sportsklom centru u Kizborou. Uprava Orlova očekuje da će idućeg petka kada u goste dolazi Daveton biti još više publike i da će biti oboren rekord u poseti.

Za gledaoce će na narednom meču biti obezbeđeno i posluženje, najavljuju čelnici Springvejla. Duel prvih timova u petak počinje od 20.30 časova.

Sigurne pobede mladih timova

Protekli petak je rezultatski bio vrlo uspešan za ekipe Belih orlova. Pre remija prvotimaca, mladi tim do 21 godine zabeležio je ubedljivu pobedu nad vršnjacima iz albanskog kluba – 6:1. Prethodno i juniori do 19 godina zabeležili su pobedu od 3:1.

NPL3 Viktorija

Rezultati 4. kola: Springvejl Beli orlovi – Nort Sanšajn 3:3, Vestern Junajted – Džilong 1:1, Balarat Siti – Boks Hil 2:2, Nanavading Siti – Preston Lajons 1:2, Daveton – Melburn Siti 0:4, Melburn Viktori – Vitlsi 1:2.

  1. Preston 4 4          0          0          15:2      12
  2. Melburn S. 4 3          0          1          13:4      9
  3. Daveton 4 3          0          1          12:7      9
  4. Vestern J. 4 2          2          0          8:5        8
  5. Džilong 4 2          1          1          9:7        7
  6. N. Sanšajn 4 1          1          2          14:11    4
  7. Viktori 4 1          1          2          5:6        4
  8.  Boks Hil         4          1          1          2          8:7        4
  9. Beli orlovi 4 1          1          2          8:16      4
  10. Nanavading 4 1 0          3          3:10      3
  11. Vitlsi 4 1          0          3          4:13      3
  12. Balarat 4 0          1          3          3:14      1

Parovi 5. kola: Beli orlovi – Daveton (petak), Preston – Nort Sanšajn, Balarat Siti – Vestern Junajted, Nanavading Siti – Melburn Viktori, Boks Hil Junajted – Melburn Siti, Džilong – Vitlsi Rendžes (mečevi se igraju u subotu).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here