Vesti
Dejan Lukić sa predsednikom FK Lugarno

Da se vredno radi u mnogim srpskim fudbalskim klubovima širom Australije, imate priliku da se redovno uverite na stranicama “Vesti”.

Od Perta, preko Adelajda, Brizbejna i Kanbere, pa sve do Melburna i Sidneja, klubovi nastavljaju da streme ka napretku i stvaranju naših mladih fudbalera. Poslednji u nizu primera stiže sa zapada Sidneja, iz FK Bonirig.
Naš dugogodišnji predstavnik u fudbalskom okrugu Južnih distrikta nedavno je obelodanio da u saradnji sa fudbalskom akademijom “Sydney Victory Football Academy” (SVFA) pokreće PRE-SAP program, namenjen najmlađim igračima, uzrasta od pet do osam godina.
Program će se fokusirati na koordinaciju pokreta, individualnu tehniku i mali fudbal, koji uključuje trening snage kao sastavni deo programa.
Tim povodom, razgovarali smo s Dejanom Lukićem iz “Sydney Victory” akademije, koji je podelio sa nama niz detalja o novom projektu, kao i savete i lične utiske o trenutnom stanju u australijskom fudbalu.

Kako je došlo do ideje da FK Bonirig i “Sydney Victory” akademija udruže snage?

– Ideja je potekla krajem prošle godine, kada su neki od roditelja dece koja treniraju sa SVFA, a inače su članovi Boniriga, u neformalnim razgovorima pokrenuli ovu temu. Zatim sam dobio zvanični poziv od predsednika kluba Radenka Šućura i menadžera Gorana Jovanovića za razgovor o mogućoj saradnji. Na obostrano zadovoljstvo, brzo smo se dogovorili oko detalja. Takođe, želim da se zahvalim i prvom operativcu FK Bonirig Goranu Maliću i još nekolicini prijatelja kluba na nesebičnoj podršci.

Već ste odradili prve treninge na terenima Boniriga. Kakvi su utisci i koliko često su planirani treninzi?

– Već prvi trening je pokazao sav potencijal koji FK Bonirig poseduje. Deca su vrlo talentovana, a uz kvalitetan trening biće još bolji. Predviđena su po dva treninga sedmično, kao i utakmice vikendom.

Da li je program namenjen samo za decu iz FK Bonirig ili za celu zajednicu?

– Svi koji žele da se njihova deca priključe ovom programu više su nego dobrodošli. Za više detalja o programu svi zainteresovani mogu kontaktirati klub. Program će biti rađen po najvišim evropskim standardima, poštujući propise i preporuke Fudbalske federacije Australije . Kao trener sa UEFA A licencom, ja ću biti zadužen za kreiranje programa, koji se već pokazao kao uspešan u dosadašnjem radu SVFA sa mladim igračima.

Ovaj projekat će biti spona između nižerazrednog fudbala u Distriktu, gde većina naše dece iz Zapadnog Sidneja igra, i pripreme za SAP i Youth takmičenja. Da li je u planu dugogodišnja saradnja?

– Sigurni smo da će ako ovaj program zaživi na duže staze, definitivno iznedriti mnoge SAP, a kasnije i Youth igrače. Saradnja nije definisana vremenski, ali se nadamo da će potrajati niz godina.

Kada govorimo o dugovečnosti, koliko već postoji “Sydney Victory” akademija?

– SVFA je osnovana u augustu 2016. godine Vrlo sam ponosan na sve što je urađeno do sada i zadovoljan sam što iz godine u godinu napredujemo zajedno sa igračima koji treniraju kod nas.

Imajući u vidu vaše bogato igračko i trenersko iskustvo, koliko je bitno da deca imaju profesionalno vođene kampove?

– Od izuzetne važnosti je da sa decom rade ljudi koji su se školovali za trenerski poziv. Nije dobro kada se neko “trenira” na deci. Uloga trenera je veoma značajna u životu i razvoju svakog mladog igrača. Ne samo kao fudbalera, već i u mnogim drugim aspektima i u kasnijem razvoju ličnosti.

Pored aktivnosti o kojima smo govorili, na čelu ste Fudbalskog kluba Lugarno na jugu Sidneja. Koju funkciju obavljate tamo?

– SVFA ima izvanrednu saradnju sa Lugarno već tri godine. Zajedno smo kreirali, kako se pokazalo, neke od najatraktivnijih programa, poput “Football Focus” i “Pathways”. Kroz ove programe privukli smo mnogo novih i kvalitetnih igrača u Lugarno. Moja uloga u klubu je da kao sportski direktor organizujem program i edukujem trenere u klubu za rad s decom. “Sydney Victory” akademija ima i izvanredne rezultate u saradnji sa Abbotsleigh Girl School gde inače radim kao prvi trener već pet godina.

Utisak je da omladinske fudbalske škole u Australiji još nisu na željenom nivou, recimo u poređenju sa evropskim školama fudbala? Recimo, retko se desi da mladi Ozi sa 18 godina bude prvotimac u klubovima A-lige ili A reprezentativac Australije.

– Fudbal u Australiji po mom mišljenju napreduje krupnim koracima. Mnogo je talentovane dece u klubovima i akademijama, koja po potencijalu ne zaostaju za većinom vršnjaka u evropskim zemljama. Ali, nažalost kasno i retko dobijaju priliku da kao mladi igrači zaigraju za prve timove u A-ligi, pa čak i u NPL 1. Takođe, mislim da ženski fudbal u Australiji ima svetlu budućnost.
“Sydney Victory” fudbalska akademija je predanim radom i odricanjem izgradila imidž i razvile svoje vrednosti. Rezultatima i kvalitetom su se izborili za svoje mesto pod australijskim fudbalskim suncem i nema razloga da započeta saradnja sa Bonirigom ne bude uspešna i dugovečna.

Dejan Lukić sa peharima koje je osvojio s timom Markonija na Bathurst kupu 2020.

Put ka uspešnoj karijeri

O saradnji sa “Sydney Victory” akademijom govorio je i sekretar FK Bonirig Goran Malić.
– Otvorili smo lepo poglavlje našeg kluba. Nadamo se da će saradnja sa “Sydney Victory” akademijom i trenerskom ekipom uglednog trenera Dejana Lukića potrajati i narednih sezona. PRE-SAP program je u začeću poslednjih par godina, a glavna motivacija je fudbalski razvoj dece na tehničkom nivou i priprema za SAP i Youth lige. Ovo je prvi put da postoji jasan put za decu do 8 godina prema ozbiljnijoj fudbalskoj karijeri. Dejan Lukić je kvalifikovan trener, sa UEFA “A” licencom i ogromnim iskustvom u Evropi i Australiji. S ovim prog ramom naš klub će zadovoljavati najviše fudbalske i trenerske kriterijume i jasno se isticati po trenerskom kvalitetu. Mesta u programu su ograničena i zato pozivamo zainteresovane da nam se jave što pre – kaže Malić.
Svi zainteresovani mogu se registrovati putem vebsajta www.playfootball.com.au ili ako pozovu Gorana na 0400 407 673 ili Radenka na 0425 220 672.

Budite podrška, a ne kritičari

Dejanu Lukiću smo postavili i “pitanje od milion dolara”: Šta je potrebno mladim igračima da bi postali profesionalni fudbaleri?
– Negde sam pročitao da postati fudbaler nije trka na 100 metara. Mnogo više liči na maraton, a ja u potpunosti verujem da težak i naporan rad uvek donese rezultate. Moja preporuka roditeljima je da se naoružaju strpljenjem i da budu spona i podrška svojoj deci, a nikako kritičari i treneri.

Fudbalski pedigre

Dejan Lukić je igračku karijeru gradio je u izuzetno jakom fudbalskom šampionatu stare Jugoslavije. Sredinom i krajem osamdesetih igrao je za Proleter iz Zrenjanina, a kasnije se oprobao i u inostranstvu.
Kao trener je takođe počeo u Proleteru, gde je bio i asistent treneru prvog tima, a po dolasku u Australiju radio je u mlađim kategorijama Belih orlova iz Boniriga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here