Đ. Janković
PESME KOJE ODOLEVAJU VREMENU: Grupa Galija

Kad neka grupa traje gotovo pola veka i kad od njenog prvog albuma prođe 45 godina, neko bi očekivao na bini ljude u godinama, sa energijom primerenom njihovoj krštenici. Da su brojevi samo brojevi, a rokenrol magija koja briše godine i daje mladalačku snagu potvrdilo se i na nastupu legendarne niške Galije čiji članovi, predvođeni Nenadom Milosavljevićem, sviraju i zvuče kao poletni 20-godišnjaci koji su tek krenuli u osvajanje slave.

Neka dva sata gruvala je šestorka veterana, prosipajući pozitivnu energiju, odličnu muziku i gotovo pa savršen zvuk. Kako neko reče, oni bolje zvuče uživo, nego na CD-u. Nastup Galije, jedne od najpopularnijih grupa bivše Jugoslavije, u okviru Zimskog festivala, koji priređuje Turistička organizacija grada Loznice, pokazao se kao pun pogodak i obradovao je poklonike muzike svih generacija.

Bilo je sedih glava, ali i mladih koji su mnogo mlađi nego neke od najpoznatijih pesmama Neše i drugova kojima su osvajali koncertne dvorane nekadašnje države. Gotovo svi su znali reči pesama od kojih su mnoge vanvremenski hitovi. Odjekivalo je šetalište od “Truba”, “Kotora”, “Seti se maja”, “Da li si spavala” do pesama za sva vremena “Još uvek sanjam”, “Gospo” i “Digni ruke”. Svaka je izazivala more emocija, dignute ruke i dugotrajne aplauze, mladi su čuli da pesme mogu da se pevaju tako da se razume svaka reč, da imaju melodiju, refren, bez autotjunova i sličnih stvari modernog doba.

Potvrdilo se da dobra pesma nema rok trajanja, na zadovoljstvo onih starijih koji su odrastali uz albume Galije. Koncert je, inače, bio šetnja kroz pesme sa 15 studijskih albuma koliko je izdato od 1979. do sada. Neša Galija bio je zadovoljan posle nastupa u Loznici koja odavno nije bila na ruti njihove plovidbe.

– To je najveća nagrada za umetnika kada vidi da je pesma preživela vreme, da ima neki svoj život. Znamo da su to naše pesme, mi smo ih napisali, ali to naše čedo samo putuje i neka mu je sa srećom. Mladi znaju naše pesme, a razlog je to što su dobre, traju i to je normalna stvar. Radimo ono što najbolje znamo i umemo već gotovo pet decenija. Večeras smo vratili vreme unazad, ona osećanja od pre mnogo godina kada smo svirali u Banji Koviljači, kod Kur-salona. To znači da živi ovo što smo radili i da nije bilo uzalud – kazao je Neša posle fotografisanja sa publikom, a bilo je tu od vršnjakinja do osnovaca.

Nenad Milosavljević
Zadovoljstvo u publici

Album u susret jubileju

Galija je kod Kur-salona 90-tih godina prošlog veka priredila koncert koji se i danas pamti i mnogima je jedan od najbolje odsviranih u lozničkom kraju ikada, svirali su i na Trgu Vuka Karadžića, a početkom veka i humanitarni koncert u SC Lagator za jednog mladog Lozničanina. Prvo vinilno izdanje Galija je imala pre 45 leta, prvenac “Prva plovidba”, a poslednji put su se albumom oglasili pre pet godina. Neša kaže da će do kraja ove godine, u sklopu obeležavanja jubileja od prvog izdanja, objaviti novi album, a onda se spremati za obeležavanja pola veka plovidbe Galije. Sudeći po onome što su pokazali u Loznici, Neša i njegova ekipa u jedrima imaju još mnogo dobrog vetra, dobar kurs i ploviće još dugo, ostavljajući iza sebe pesme koje odolevaju vremenu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here